Met maar liefst 26% van ons land onder de zeespiegel, kun je wel zeggen dat Nederland een waterland is. Onze kwekerijen liggen zelfs op de bodem van de voormalige Zuiderzee, de Noordoostpolder. De grond in de polder van Flevoland was bedoeld voor de productie van voedsel en is in de tweede wereldoorlog definitief drooggelegd en ontgonnen.
De grond was zo speciaal dat de boeren door een sollicitatieprocedure moesten voordat ze een stuk land kregen toegewezen. Degenen die waren uitverkoren werden de trotse pioniers op een uniek stukje grond van Nederland. De grond is uitermate geschikt voor pootaardappelen; voor deze teelt is ons gebied voor de akkerbouw, wat Het Westland is voor de glastuinbouw.
Het tuinbouwgebied bij Ens is ontstaan omdat hier een strook zandgrond ligt. Ons familiebedrijf is in 1978 gestart door onze ouders, Arie en Ineke Baas. Mijn naam is Dieter Baas en samen met mijn broer Jarno runnen wij Kwekerij Baas. Waar mijn broer enthousiast wordt van plannen, produceren en telen, word ik dat van processen, commercie en financiën.
Als producent van bloeiende blijmakers geloven wij dat tuingeluk bijdraagt aan een betere wereld en willen we iedereen het hele jaar door blij maken met kleurrijke seizoensplanten. Bijvoorbeeld in de lente als de eerste zonnestralen de winter verdrijven. Deze geven een drang om naar buiten te gaan en de lente te vieren. Wij willen de mensen op dat moment iets bieden om ze een goed gevoel te geven in hun tuin, balkon en terras.
Dit proberen we zo duurzaam mogelijk te doen. In onze waterbassins vangen we regenwater op en dit water gebruiken we in onze kassen om plantjes te laten groeien. De afgelopen jaren is de regelgeving omtrent het oppervlaktewater en de zuiveringsplicht verscherpt. Een goede zaak, al zeg ik het zelf. Juist omdat wij bevoorrecht zijn om op de bodem van de zee ons bedrijf te mogen runnen, snappen wij het belang van water. Water dat nodig is om duurzaam tuingeluk voor iedereen te creëren. Als dat lukt, dan word ik daar wel weer blij van.
Dieter Baas
Potplantenteler in Ens
Foto: VidiPhoto.