We hebben dit jaar vrijwel geen faillissementen of gedwongen verkopen in de glastuinbouw gezien, zegt Dick van der Wel van makelaardij Vellekoop in Bleiswijk. “Het afgelopen halfjaar zijn er zelfs minder gedwongen verkopen geweest. Ik verwacht dat er later dit jaar wel wat ongelukjes plaatsvinden, van bedrijven die het toch niet gaan redden.”

Dat er tot nu toe vrijwel geen faillissementen of gedwongen verkopen in de glastuinbouw zijn geweest, is te danken aan het snelle herstel van de vraag na de klap in de beginfase van de lockdown, denkt Van der Wel. “Met name de sierteelt heeft een inhaalrace gehad. Die had eerst te maken met een plotselinge vraaguitval, gevolgd door een sterke inhaalvraag. Dankzij alle partijen in de glastuinbouw, de banken, overheid en consumentenmarkten dicht bij Nederland bleef de sector draaien. Ik denk ook dat niemand er belang bij had om nu bedrijven om te laten vallen. Dat komt natuurlijk wel een keer, maar we verwachten zeker geen golf.”

Nog geen schokbewegingen

Tuinders die dit jaar 65 werden hebben zich tijdens het uitbreken van de coronacrisis misschien bedacht: dit is geen goed jaar om te stoppen. Terwijl er daarna, in de maanden mei, juni en juli, best wel weer wat transacties zijn geweest, vervolgt Van der Wel. “Terwijl de prijzen van de bedrijven net na de crisis niet zijn gedaald. Je kunt niet zeggen: de bedrijven zijn nu goedkoop, maar duur zijn ze ook niet. Dankzij het opmerkelijk snelle herstel van een aantal sectoren hebben we tot nu toe nog geen schokbewegingen gezien. De glastuinbouw is geen winkelstraat waar de helft leeg staat.”

Schaalvergroting maakt pas op de plaats

De schaalvergroting in de glastuinbouw maakt dit jaar een pas op de plaats, denkt Van der Wel. “Omdat bedrijven nu meer bezig zijn om intern zaken te perfectioneren en investeren in duurzaamheid, en nu even niet denken aan verdubbeling van de kasoppervlakte. Door corona is toch wel gedacht: even de adem inhouden en de zaken goed op orde houden.”
In totaliteit zijn de prijzen voor glastuinbouwbedrijven tot nu toe stabiel, zegt de makelaar. “Grond is en blijft schaars, dat is het fundament. De kasprijzen zakken iets. In totaliteit blijven de prijzen van glastuinbouwbedrijven redelijk stabiel, verwacht ik. Wat de rest van het jaar betreft, denk ik dat de grondprijzen stabiel tot licht dalend zullen zijn. Er is natuurlijk niet niks gebeurd. Je ziet wat er in drie maanden tijd kan gebeuren. Als dat weer een keer gebeurt dan is Leiden in last, maar welke sector is dat dan niet?”

Toekomstperspectief blijft goed

De makelaar denkt dat het toekomstperspectief voor de glastuinbouw in Nederland goed is. “We hebben de publieke opinie niet tegen, doen het milieutechnisch hartstikke goed. De tuinbouw heeft tijdens de coronacrisis niet alleen veerkracht getoond, maar ook veel positiviteit. De sympathie voor de tuinders is daardoor zeker niet minder geworden. Mensen zijn tijdens corona meer bloemen gaan kopen en in en om het huis met planten aan de slag gegaan. Mensen zijn door het coronavirus wellicht ook meer aan hun weerstand gaan werken. Onze groenten zijn gecontroleerd en dichtbij geproduceerd, dus dat zit wel goed. Ik denk dat de glastuinbouw er op dit moment wel goed voor staat.”

Tekst: Mario Bentvelsen