Schermen lijkt de laatste jaren hét toverwoord in de glastuinbouw. Zeker sinds de energiecrisis, toen schermdoeken werden aangeprezen als dé manier om energie te besparen. En daar kunnen ze ook absoluut een belangrijke bijdrage aan leveren, daar ben ik zeker van.
In onze komkommerkassen hangen twee energiedoeken en daarmee besparen we veel gas, daarnaast is sprake van een goed en gelijkmatig kasklimaat. Deze energieschermen gebruik ik ook voor het wegschermen van een teveel aan licht; daar heb ik geen apart scherm voor nodig.
Maar twee schermen lijkt inmiddels niet meer voldoende. Sommige collega-komkommertelers denken al na over drie doeken of zelfs nog meer. Daarnaast komen er steeds meer verschillende schermen op de markt. Met verschillende namen en de een nog beter dan de ander. De keuze is dus reuze. Maar eerlijk gezegd: ik zie door de bomen het bos niet meer. En maken deze nieuwe schermdoeken nu écht het verschil? Ik heb in het verleden komkommers geteeld onder een energiescherm van twaalf jaar oud. Op een bepaald moment werd dit vervangen door een nieuw, geavanceerd scherm. We plukten daardoor echter geen komkommer extra.
Wat ik hiermee wil aangeven: zijn we met zijn allen niet te zeer doorgeslagen als het om schermen gaat? Houden we wel goed in het oog wat de meerwaarde is van nóg meer doeken? En is dit de investering wel waard? Weegt deze op tegen die paar procent extra licht die je misschien binnenhaalt of dat beetje extra productie of energiebesparing dat je weet te realiseren? En je schaft een scherm toch aan voor acht of tien jaar. Wat als je wensen en/of het klimaat in die periode veranderen? En zoals gezegd: is een apart scherm in komkommer voor het wegschermen van licht überhaupt nodig? Dat kan toch ook prima met een energiescherm? Dat zijn allemaal vragen die ik mezelf stel.
Ik denk dat we als sector niet ongebreideld verder moeten uitbreiden in aantal en typen schermen, maar heel goed moeten kijken óf dit een meerwaarde heeft en waar die ligt.
Kortom: stof tot nadenken!
Peter van Ninhuys, teeltmanager Van Gog Kwekerijen Helmond