Buiten is het nog heerlijk weer. Op het moment van schrijven is de voorspelling voor morgen zelfs rond de 30 graden en volop zon, niet verkeerd dus. Zo richting het najaar is dat licht goed bruikbaar om voldoende de gang erin te houden. Ik wil niet somber zijn, maar helaas loopt de zomer weer ten einde en zullen we alweer snel volop met kunstlicht aan de gang moeten.

Op zichzelf een prachtige uitvinding, maar wat weten we nu werkelijk over het licht dat de plant nodig heeft? Eigenlijk is dat best vreemd. Er wordt veel onderzoek gedaan om het optimale uit de teelt te halen, zelfs om de perfecte bloem te produceren. Maar licht en lichtkleuren voor de plant zijn tot nu toe wat onderbelicht. De afgelopen jaren hebben we allemaal met dezelfde SON-T lampen gewerkt, terwijl de gewassen toch heel divers zijn. De kleur licht die deze lampen geven is niet eens een bewuste keus geweest voor de plant, maar gewoon een algemene bol die in veel industrieën wordt gebruikt.

Er is dus gewoon gekozen voor de makkelijkste weg, een weg die tot nu toe goed is uitgepakt. Maar is dit wel zo optimaal? En zo niet, welke kleursamenstelling zou dan wel ideaal zijn? En wat is ideaal? Ik heb bijvoorbeeld al dertig verschillende soorten gerbera’s staan met verschillende eigenschappen.

Afgelopen winter heb ik op een klein deel van de tuin geëxperimenteerd om naast SON-T ook LED-lampen met verrood licht op te hangen en daarmee de dag te verlengen. Het doel: meer strekking en meer gewas geven aan een soort die dat goed kan gebruiken. Ondanks het lage geïnstalleerde vermogen gaf dit zeker effect op de plant. De stelen werden een stukje langer en de plant maakte meer blad. De productie werd er niet direct hoger van maar toch leert dit wel dat met licht heel veel mogelijk is. In diverse teelten worden op dit moment LED-armaturen gemonteerd. Aangezien daardoor ook meteen met andere kleuren wordt gewerkt, ben ik heel benieuwd of dit effect geeft op de groei en of dit tot nieuwe inzichten gaat leiden in de kleursamenstelling. Onderzoekers veel succes en houd ons op de hoogte.

Marius Mans
Gerberateler in Brakel

Gerelateerd