Werken op een verregaand geautomatiseerd bedrijf. Is dat wel leuk? Andersom kun je jezelf ook de vraag stellen: is het nog leuk om zo afhankelijk te zijn van je collega’s of je werknemers? Ik zeg ‘afhankelijk’, omdat op bedrijven zoals die van ons iedereen een stukje van de informatie moet aanleveren, omdat je je in ander deel van het proces bevindt.

En wat gebeurt er nu als die collega nou net niet het belang ergens van inziet, dus zijn ‘taak’ die dag niet doet en deze opschuift naar een andere dag? Wat betekent dit dan voor jou? Is dat leuk? Waarschijnlijk niet. Althans, hier zie ik het wel eens fout gaan bij ons in het bedrijf.

Wij werken al veel met automatisering op het gebied van aflevering en van software, maar alles is op dit moment nog nét niet af of voldoende geautomatiseerd. Hierdoor zijn collega’s ontzettend afhankelijk van elkaar. Als iemand in de keten net een andere prioriteit heeft, dan kan het gebeuren dat het de volgende dag of zelfs een week lang hommeles is. Wat doe je als iemand alles in zijn hoofd heeft zitten en vervolgens op vakantie gaat? Hoe bieden wij dan een ‘goede werk/privé balans’ aan onze mensen?

Voor ons bedrijf en onze mensen is automatisering van een aantal processen noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld eens aan al die versleten armen, ruggen, polsen enzovoorts door het fysieke werk dat wij moeten uitvoeren als alles met de hand moet. En er gaat veel energie zitten in het opleiden van mensen die weten wat ‘de juiste’ kwaliteit is. In sommige opzichten gaat automatisering er juist voor zorgen dat het werk superleuk is. Op andere momenten zullen we ervaren dat automatisering star is, en dat we minder flexibel zijn dan voorheen.

Maar voor mij betekent automatisering wel ‘minder afhankelijkheid’ van mensen en het zoeken naar schapen met vijf poten. En ja, ik ben mij er bewust van dat er dan weer andere uitdagingen zijn, maar of het leuk(er) is, dat doet er eigenlijk niet toe. Daar moet je zelf voor zorgen.

Joyce Lansbergen, gerbera-ondernemer in Pijnacker