Hoe gaat de energietransitie eruitzien de aankomende jaren? Gebruiken we over 10 jaar nog steeds gas? Of alleen nog maar waterstof? Of telen we met de seizoenen mee? Kun je nog steeds zoveel geld verdienen met terugleveren of met noodvermogen? Of is het niet meer nodig dat we stand-by staan voor pieken? En wat gaat er gebeuren wanneer de energiebelasting verhoogd gaat worden? Is er dan überhaupt bestaansrecht voor ons als telers in Nederland?

En zo kun je nog wel een heleboel vragen opschrijven. Eén ding is zeker; het gaat en het moet veranderen, maar wat de uiteindelijke uitkomst gaat zijn, ik heb geen idee. Wij hebben er dus voor gekozen om ons te richten op de korte, middellange en lange termijn, zodat we flexibel zijn en we een mogelijkheid hebben om te kiezen voor hetgeen wat bij ons op dat moment past.

Zo hebben we een e-ketel geplaatst en hebben we de eerste stap gezet om acht maanden zonder gas te kunnen telen. Dat is toch wel erg tof! Of wij dat ook gaan doen hangt echt totaal van de omstandigheden af en van onze klanten. Ik hoef jullie namelijk niet uit te leggen dat het nu niet altijd rendabel zou zijn als we voor deze optie gaan. Maar we hebben op deze manier wel een extra mogelijkheid toegevoegd aan onze energiemix. Dat geeft keuzemogelijkheid en dat vinden wij fijn.

Wij focussen ons op datgene waar wij invloed op hebben en wat op de korte, middellange en lange termijn goed past bij onze bedrijfsvoering. Op het wensenlijstje staat voor nu: een batterij om de vier resterende maanden te overbruggen. Wat dan uiteindelijk het antwoord is op al mijn eerdere gestelde vragen doet er dan niet zo toe. Vol vertrouwen gaan wij richting de toekomst met soms een kleine stap en soms een grote.

Joyce Lansbergen, gerbera-ondernemer in Pijnacker