Twee jaar geleden ben ik begonnen aan een nieuwe uitdaging: het telen van zaden voor een groot veredelingsbedrijf. Daarvoor moesten wij ons complete paprikaproductiebedrijf verbouwen en de luchtramen voorzien van gaas. Het behoeft geen toelichting dat je in de zaadteelt niet het kleinste insect binnen wilt hebben, die het kostbare bestuivingswerk kan verknoeien. We installeerden cassettes met gaas op bestaande ramen, een andere methode was niet mogelijk in een bestaande kas.

Het was wennen, geef ik eerlijk toe. Ik was huiverig voor het effect van het gaas en daardoor minder ventilatie op het kasklimaat. Bovendien zou het gaas ook zorgen voor minder licht in de kas. Maar, we leerden er vrij snel mee telen. De afgelopen jaren zijn we onder invloed van Het Nieuwe Telen al in temperatuur omhoog gegaan, dus dat bleek geen groot probleem. Achteraf is het me ontzettend meegevallen hoe we toch grip hielden op het klimaat onder het gaas. We ‘managen’ nu het licht. We krijten en we schermen de pieken weg.

Dat zette me aan het denken. Waarom kiezen we eigenlijk niet vaker voor insectengaas? In het voorjaar kunnen we al heel goed biologisch telen. Zodra we gaan luchten gaat er vaak van alles mis. Als de tuin van de buurman in bloei staat, dan beginnen de problemen met de invlieg van insecten. We zijn nu in staat om ongeveer dertig procent van onze productie zonder gebruik van chemische middelen te telen. Met behulp van insectengaas zou dat percentage omhoog kunnen naar bijvoorbeeld vijftig procent. Dat is flinke winst.

Je luchtramen voorzien van gaas is niet goedkoop, maar ik verwacht dat het kantelpunt niet ver weg is. Bedenk eens wat het kan opleveren als je het spel in de vingers hebt. Denk ook eens aan minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, geen groeiremming door die middelen. Geen virusdruk.
Kortom, je verkleint de risico’s en de bedrijfszekerheid neemt toe. Dus veel meer rust voor jou als ondernemer.

Maikel van den Berg, zaadteler in Bleiswijk