Het is voor ons lastig om jaarrond stabiel werk en inkomen te houden. De piek in het voorjaar is zo hoog dat er nauwelijks andere producten te vinden zijn in andere periodes die daarop aansluiten. Dat zou de hele organisatie namelijk een stuk makkelijker maken. Nu hanteren we het accordeon model: uitrekken tot wat we maximaal kunnen en daarbuiten helemaal induwen naar wat nodig is.

Ruim een jaar geleden zijn wij daarom ook tulpen gaan broeien. Dit om ook mensen te verblijden met kleurrijke seizoenbloeiers in ons laagseizoen. We volgen daarom al een tijdje het prijsniveau van de snijtulp. Eind 2019 zagen we dat de prijzen moeilijk gingen en begin 2020 was het dikke ellende. Daar kwam eind februari ook nog de coronacrisis bovenop. Heel even hebben we getwijfeld of we wel de juiste keuze hadden gemaakt, maar wij zijn als perkplantentelers gewend dat het ene jaar het andere niet is. Investeren doe je voor de langere termijn.

Bij de tulpen spelen weer hele andere dynamieken en deze zijn we met veel enthousiasme aan het uitvogelen. Dit doen we samen met onze bloembollenpartner Balk Bloemenbollen, onder de naam BABA Joy. We hebben veel ervaring met samenwerken met andere partijen en het is altijd een verademing als je er beide hetzelfde in staat. Samenwerken begint toch vooral met een goed gevoel en elkaar het succes gunnen. Als dat in de basis goed zit en alles is bespreekbaar en groeien er mooie dingen.

Iedere dag volgen we de prijzen en we hebben een beetje geluk dat die dit jaar redelijk tot goed zijn. Voor onze kwaliteitstulpen krijgen we tot nu toe als ‘New kids on het tulpenblok’ ook goede prijzen. We mikken op het hogere segment en selecteren nu alweer voor volgend jaar de juiste rassen. De prijzen helpen ons om daarbij keuzes te maken, al is het geloof in een ras en de toekomstige beschikbaarheid minstens zo belangrijk.

Dat we op de klok terecht kunnen is toch een groot goed. Zo is de kracht van de klok voor ons wederom bewezen. Wat mij betreft blijft die nog heel lang bestaan, juist voor de kleinere artikelen. Dat moeten we toch met z’n allen willen dragen!

Dieter Baas, perkplantenteler in Ens