Het kan tegenzitten, maar ook weer meezitten. Ruim een jaar geleden stortte een deel van een kas in bij komkommerteler Drenthe Growers in Erica na de hevige sneeuwjacht op 7 februari. De telers dachten rustig na over de nieuwbouw en kozen daarbij ook voor innovatieve techniek. In de zomer werd gemikt op plantdatum begin januari. Die is prima gehaald en de eerste oogst komt eraan.

“We verwachten volgende week te gaan oogsten, we zijn dus net zover als toen we vorig jaar overvallen werden door de sneeuwstorm”, vertelt mede-eigenaar Inge Bergsma-De Vries van Drenthe Growers. Vorige zomer gaf ze aan dat begin januari als plantdatum was omcirkeld in de agenda, en die planning is gelukkig zonder problemen gehaald. “Wat dat betreft zat alles mee. We hebben vorig voorjaar eerst de tijd genomen en goed nagedacht hoe we het bedrijf weer zouden opbouwen.”

Afgesloten luchtramen

Ze hebben gekozen voor een kasdek dat volledig afgesloten is voor insecten als luizen en vogels, om verspreiding van virussen te beperken. Het dek heeft alleen luchtramen aan de noordzijde, die van insectengaas zijn voorzien. De luchtramen zijn wel groter dan normaal zodat je bijna het halve dak kunt openzetten. De telers kozen hiervoor omdat ze het middelenpakket steeds kleiner zien worden en de plaagdruk ondertussen groter. Daarom zetten ze vol in op het buitenhouden van verspreiders. “Het Caby-virus is natuurlijk een groot probleem in de komkommerteelt en ook wij hebben daar vorig jaar last van gehad, tijdens de laatste teelt. Het afdichten van de luchtramen is wat ons betreft de beste bestrijding die er is. Voorkomen is beter dan genezen.”

Klimaat

Een bijkomend voordeel van dit dek is dat je aan één zijde – de zuidkant – geen luchtmechaniek hebt zitten, wat normaal gesproken licht onderschept. “Dat geeft een hogere lichtinval en het voordeel daarvan merken we nu al, in deze tijd van het jaar”, vertelt Bergsma-De Vries. “Het klimaat in de kas voelt lekker en licht aan, het teelt heel fijn. Ook de planten groeien goed, je merkt dat ze goed in hun velletje zitten.”
Vooraf was het nog spannend hoe het kasklimaat zich zou houden onder het insectengaas, wat de instroom van verse lucht wel beperkt. “We horen van de collega’s bij IJsselgrow, waar ze al sinds vorig jaar zo’n dek hebben, dat het goed gaat. En de eerste tekenen bij ons zijn ook goed”, geeft ze aan.
Ze bespeurt dat veel collega komkommertelers zich verdiepen in de mogelijkheden van insectengaas. “Combineren met nieuwbouw is het makkelijkste, maar ook voor bestaande kassen is gaas een optie. Ik verwacht dat wij dat op termijn ook nog wel gaan doen.”

Energiekosten

Zulke investeringen staan dit jaar niet op de rol, want eerst willen de telers zien hoe het deze  winter uitpakt met de energielasten. Afgelopen winter kozen ze ervoor om minder te belichten, op 3,6 ha. Bergsma-De Vries: “Onze gasposities waren nog goed. Bovendien was deze warme winter tot nu toe een zegen. Dat er nauwelijks vorst is geweest scheelt veel gas.”
Het wordt wel spannend hoe dit in de toekomst verder gaat. “Er moet iets gebeuren aan de energieprijzen. We weten dat Glastuinbouw Nederland er heel erg mee bezig is. De druk op Den Haag moet erop blijven staan.”

Tekst: Koen van Wijk, beeld: Jan Anninga