De zware sneeuwval in combinatie met harde wind heeft veel schade aangericht aan kassen door heel Nederland. Zo ook bij komkommerkwekerij Drenthe Growers van Koos de Vries in Klazienaveen. Bij een van zijn kassen ging de kas over 120 meter langs de gevel plat. Hij heeft de hele kas van 3,5 ha moeten opgeven. “Waardeloos. We zaten een halve week voor het snijden, met hele goede prijzen in het verschiet”, vertelt de teler.
Het feit dat de genoemde kas van De Vries vlak naast een twee meter hogere kas staat, bleek fataal voor de constructie. “De sneeuw kon daar niet wegwaaien en hoopte zich langs die gevel op. Het kasdek kon de sneeuwdruk niet aan. De goten waren het zwakke punt. Die knikten over de palen heen”, vertelt de komkommerteler.
Het gevolg was dat 2.000 m² platging, over een lengte van 120 meter. De gevel provisorisch dichtmaken om de rest te redden en door te telen bleek zinloos. “We kunnen nu nog niks doen, het opruimen van de schade moet wachten tot na de dooi”, stelt hij. “We hebben nog meer kassen. Liever focussen we ons nu op onze teelt op die andere 15 hectare, om deze tijd goed door te komen.”
Sneeuwvrij stoken
Het heftige winterweer van afgelopen weekend heeft een spoor van vernieling getrokken door de hele Nederlandse glastuinbouw. Verzekeraar Interpolis kreeg 250 meldingen van schades aan kassen, die variëren van tientallen gebroken ruiten tot enorme constructieschade met ingestorte kassen tot gevolg. De schade ontstond door de druk van opgehoopte sneeuw, vaak in situaties waar kassen van verschillende hoogten naast elkaar staan.
Een van de bekende tips bij sneeuwval is de sneeuw van het kasdek ‘afstoken’ door een forse temperatuur aan te houden, in combinatie met een geopend schermdoek. De verzekaar gaf dit voor het weekend als tip mee. Maar deze strategie bleek niet overal te werken.
Temperatuur halen
“Dat sneeuw stoken is een mooi verhaal in de theorie, maar in de praktijk haal je het daar niet altijd mee. Wij hebben gestookt met twee schermen dicht, anders kwamen we niet aan de benodigde 20ºC voor onze groene kamerplanten”, laat de Drentse potplantenteler André van Winden weten.
“Die stooktheorie gaat uit van een egaal sneeuwdek, maar nu was er sprake van windkracht 9 en grote ophopingen van compacte stuifsneeuw. Bovendien zijn de verwarmingsinstallaties van tegenwoordig een stuk zuiniger uitgevoerd.”
In het verleden was 200 kcal/m² het uitgangspunt, nu zitten we met installaties van rond de 50, vanwege energiezuinige maatregelen zoals dubbele schermen. Met dit soort weer kom je dan te kort”, meent hij. Zelf wist Van Winden de schade beperkt te houden tot veertig gebroken ruiten op een areaal van 20 ha. “Het is net goed gegaan, maar het was wel spannend. Als enkele tralies worden ingedrukt, dan trekken ze de hele kas plat.”
Meer schade voorkomen
Interpolis heeft glastuinbouwbedrijven vanwege de aanhoudende koude nog een aantal tips meegegeven, zoals het voorkomen van meer schade door bevriezende verwarmingssystemen door deze warm te stoken of af te tappen. Vastgevroren luchtramen en schermen moeten niet gebruikt worden en telers moeten watersilo’s controleren op ijsvorming en voorkomen dat eventueel ijs aan het folie blijft hangen bij wateronttrekking.
Tekst: Koen van Wijk, beeld: Inge de Vries