Uit gesprekken met verschillende handelaren en twee telers blijkt dat de prijzen in alle tomatensegmenten onder druk staan. Oorzaak is het grote aanbod, mede dankzij de meest zonnige lente ooit gemeten. Sommigen verwachten herstel in juni, anderen zien de komende twee weken geen verbetering. Enige lichtpuntje: de vraag is – tot nu toe – vrij goed.

“Hoge productie, lage prijzen. Dat is het marktbeeld van de trostomaten, vleestomaten en ronde tomaten”, zegt een verkoper bij The Greenery. “Het is tien weken achtereen mooi weer geweest in Nederland. Maar de vraag is op zich niet slecht. Ik verwacht de komende week nog geen verbetering, daarna hopen we op een kleine opleving. Het weer wordt wel minder zonnig, maar de productie zal gewoon blijven doorgaan.”

Verwachting onzeker

Ook bij Prominent staan de prijzen van alle soorten tomaten onder druk. “We proberen natuurlijk de huidige prijzen vast te houden, maar dat gaat ons niet lukken. Alle voorraden lopen hard op. Spanje is ook nog volop in productie. Het is daar nog te mooi weer. De vraag kan het aanbod momenteel niet bijbenen”, vertelt een verkoper van de telersvereniging.
De verwachting voor de afzet in juni is onzeker, volgens hem: “De komende maand zal de productie hoog blijven. De tomaten hangen aan de plant, die moeten er ook een keer af en dan worden ze gewoon in de markt gezet. Het kan ook ineens omdraaien, als het aanbod uit Spanje wegvalt en we wat flexibeler in de export worden.”
Uitval door het ToBRFV-virus is er tot nu toe niet geweest. “De teelten gaan bij ons over het algemeen erg goed. Wij lopen allang geen excursies meer op de bedrijven. Preventief worden door de telers goede maatregelen genomen.”

Specialties

Tomatenteler Paul van Koppen van Kwekerij ’t Woudt teelt voor 100% mini-troscherrytomaten. “In het begin van de coronatijd was de markt voor onze mini-troscherrytomaten heel grillig, er waren niet veel bestellingen, met name door het hamsteren. Na vier weken stabiliseerde de afzet en hebben we 15 tot 20 procent groei richting retail gehad, acht tot tien weken achter elkaar. Uiteindelijk zijn er toch wel grote volumes naar de retail gegaan.”
De laatste twee weken verloopt de afzet wat moeizamer, vervolgt Van Koppen. “We hebben momenteel een vrij grote productie. De prijzen zijn nu moeilijk, er is vrij veel aanbod op dit moment. We hebben wel wat daghandel gelukkig, vooral op Engeland.”
Circa 10% van zijn productie bestaat uit echte specialties. “Dan heb ik het over de kleurtjes, en over bijzondere rassen. Die lopen sinds het uitbreken van corona echt moeilijk. Deze gingen naar de horeca, de cateraars en naar verre bestemmingen. Die afnemers liggen momenteel op hun gat. De laatste dagen zien we daarin wel wat kleine bestellingen binnenkomen, omdat de horeca weer aan het opstarten is. We zetten af via The Greenery. We mogen blij zijn als we daarvoor dezelfde prijzen maken als rood. Maar het moet eigenlijk iets meer opleveren.”

Trostomaten

Frans Raijmakers teelt samen met zijn broer trostomaten in Heusden. De prijzen van de trostomaten zijn vergelijkbaar met die van vorig jaar, rond de 29 cent. “De vraag is tot nu toe vrij goed, het aanbod is ongeveer hetzelfde als vorig jaar. Ik denk wel dat dit voorjaar alles op een hoop is gekomen. Alle belichte teelten zijn nog bezig, Spanje doet nog volop mee, dus alle concurrentie is er nog. De afzet van onze producten naar het buitenland is nooit een probleem geweest. Wij zetten alles binnen Europa af, voornamelijk aan supermarkten.”

Stil rond ToBRFV

Voor juni verwacht Raijmakers aantrekkende prijzen, net als vorig jaar. “Als de eerste belichte teelten en Spanje gaan afvallen denk ik dat we naar de 40 tot 45 cent per kg gaan.” Wat het ToBRFV-virus betreft zegt de teler: “Het is wel erg stil. Als géén nieuws goed nieuws is, is het goed. Maar als er slecht nieuws is, vind ik dat we het aan elkaar moeten doorspelen. Ik denk dat er nu te veel geslotenheid rond dit onderwerp is.”

Tekst: Mario Bentvelsen