Kwekerij Wesstein is gespecialiseerd in het telen en distribueren van 10,5 cm fuchsia’s. De perkplanten worden geleverd vanaf week 11 tot en met week 23. De afzet verloopt in de eerste week van april redelijk goed, zegt teler Johan Wesstein. Hij verwacht dat de vraag toeneemt als de temperatuur stijgt. “Dat is een jaarlijks terugkerend patroon waar we op inspelen.”

De fuchsiakwekerij heeft een oppervlakte van 3 ha en is gevestigd in Hoek van Holland. We hebben hier een goed klimaat om fuchsia’s te telen, altijd wind en nooit te warm, zegt Wesstein. “En een hoop zon, dat hebben de planten graag.” Het bedrijf bestaat naast Johan uit de zoons Johnno voor de teelt en Carlos voor de verkoop en logistiek; dochter Miranda is verantwoordelijk voor de stekafdeling (van links naar rechts op de foto). Ook Johans vrouw Marianne zit in de maatschap.

Efficiency door automatisering

Het maken van mooie planten is elk jaar weer een uitdaging, aldus de Zuid-Hollander. De focus ligt voornamelijk op de 10,5 cm fuchsia’s. Daar is de automatisering op aangepast. “De kwekerij is zo ingericht dat er verschillende trays en verpakkingen naar wens kunnen worden verwerkt. Daardoor kunnen we efficiënt werken en het product betaalbaar houden voor de klant. In het voorjaar, als de drukte toeneemt, breiden we ons team uit tot 12 personen. Die flexibiliteit stelt ons in staat om doelmatig te draaien.”

Verder innoveren

De eerste fuchsia’s worden in week 44 opgezet, de laatste in week 12. De planten komen tussen half maart en eind mei op de markt. We moeten het in een korte tijd verdienen, zegt de teler. “Dat is de uitdaging met perkgoed en dat betekent dat je de organisatie goed op orde moet hebben. We zijn blij met de huidige automatisering, innovatie staat bij ons hoog in het vaandel. Momenteel worden de mogelijkheden onderzocht om in de toekomst automatisch in te pakken. Dat kan ons helpen om de efficiëntie verder te verhogen en de arbeidskosten te verlagen.”

Elektriciteitsbesparing met LED’s

De telers hebben geïnvesteerd in LED-belichting en telen nu onder hybride belichting. Daardoor kunnen ze de groeiomstandigheden van de planten optimaliseren. “We zijn tevreden over de nieuwe LED-lampen. We zien geen negatieve effecten in het gewas, de resultaten zijn hetzelfde als telen onder assimilatiebelichting. De planttemperatuur wordt opgevangen door de dubbele schermen. We hebben afgelopen najaar/winter met de LED’s een besparing van 25 procent op de elektriciteitskosten gerealiseerd”, vertelt Wesstein.
De energiemarkt baart de telers zorgen, vooral vanwege de energieheffingen. Het bedrijf heeft wel redelijk scherp energie ingekocht, aldus de teler. “Met de installatie van de dubbele schermen besparen we 30 procent op energie. En we zoeken actief naar andere duurzame oplossingen.”

Biologische gewasbescherming

Schimmels en luis en trips zijn de voornaamste uitdagingen in fuchsia’s waar het ziekten en plagen betreft. Wesstein probeert waar het kan met biologische gewasbescherming te werken, een belangrijk speerpunt van het bedrijf. Dat lukt goed met biologische schimmelbestrijders en daarnaast worden tegen trips en luis biologische bestrijders als Steinernema feltiae (aaltjes) en Hypoaspis miles (roofmijt) ingezet. De teler zegt veel te leren van de expertise van specialisten die het bedrijf hierin ondersteunen. “We leren elke dag bij.”

Vaste klantenkring

De fuchsia’s gaan voornamelijk naar tuincentra en retail, soms levert het bedrijf ook aan de veiling. “We zijn positief over de veiling, maar we hebben een vaste klantenkring. Als de vraag groter wordt, leveren we op kleur voornamelijk aan vaste klanten.”

Tekst: Annemarie Gerbrandy