Tijdens de eindejaarsbijeenkomst van VNO-NCW Westland-Delfland op 20 december hebben de meer dan 200 aanwezigen Delft Robotics gekozen tot Dé Nieuwe Held Westland 2016. Delft Robotics versloeg daarmee de rivalen Wuvio Chemicals International en FloraXchange.

Delft Robotics is na Lacquey de tweede succesvolle start-up van Prof. Dr. Ir. Martijn Wisse, hoogleraar Robotica aan de TU Delft. Onlangs won Delft Robotics samen met de TU Delft overtuigend de prestigieuze Amazon Picking Challenge, waarbij de beste robotica bedrijven en universiteiten ter wereld een grote diversiteit aan voorwerpen moeten herkennen en op een juiste manier pakken.

Handling van versproducten

De kracht van Delft Robotics zit in ‘deep learning’: de robot is min of meer zelflerend door beeldherkenning. Met behulp van een 3D camera worden opnames gemaakt van de producten en in welke houding ze liggen. Vervolgens maakt de six dimensions of freedom robotarm het mogelijk om het product op de juiste manier te verwerken. Dit kan bijvoorbeeld zijn: verplaatsen, verpakken, rangschikken of verpotten. De robots kunnen ook worden gebruikt voor de handling van versproducten. Delft Robotics kan daarom voor de tuinbouwsector veel betekenen.

Pitchen voor de eerste plek

Tijdens de bijeenkomst bij Rabobank Westland presenteerden de drie finalisten zich met een korte bedrijfsfilm en een pitch. Vervolgens reageerden zij op vragen die de deelnemers aan de bijeenkomst via hun mobiel konden stellen. De verkiezing werd geleid door de energieke oud-schaatser Ben van der Burg. Daarna konden de deelnemers van de bijeenkomst hun stem uitbrengen.
Herbert ten Have, CEO van Delft Robotics, ontving de prijs uit handen van voorzitter Pieter Eenhoorn van VNO-NCW Westland-Delfland. Delft Robotics mag zich een jaar lang Dé Nieuwe Held Westland noemen. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 10.000 euro en het bedrijf is een jaar lang gratis lid van VNO-NCW Westland-Delfland.

De verkiezing van Dé Nieuwe Held Westland 2016 is mogelijk gemaakt dankzij de steun van Rabobank Westland en de gemeente Westland.

Delft Robotics maakte vorig jaar een robot voor het oppotten van Yucca-stammen:

Gerelateerd