Vanuit de Autonomous Greenhouse Challenge ontwikkelden Delphy en AgroEnergy een data-gedreven systeem voor autonoom teeltmanagement. Op 5 februari ondertekenden de twee bedrijven een strategische samenwerking om dit systeem samen verder te ontwikkelen en in te zetten in de praktijk. In eerste instantie ligt de focus op komkommer- en tomatenteelt.

De bedrijven willen dit jaar samen met Nederlandse en internationale telers een autonoom teeltmanagementsysteem ontwikkelen. Bij bedrijven met veel teeltkennis helpt een dergelijk systeem bij het maken van complexe keuzes. Is er minder teeltkennis aanwezig, dan is de stap naar autonome teeltsturing al snel mogelijk. Uiteindelijk willen de ontwikkelaars in 2019 de eerste betalende klanten van de dienst gebruik laten maken.

Kunstmatige intelligentie in de kas

Ronald Hoek, directeur Energie- & Data oplossingen bij de energiepartner van de glastuinbouw: “Tijdens de challenge hebben we laten zien dat we in een paar maanden tijd een volledig autonoom systeem kunnen ontwikkelen. Hiermee zetten we kunstmatige intelligentie heel praktisch aan het werk in de kas.” Beide partijen ontwikkelen gezamenlijk de methodieken voor geautomatiseerde reken- en sturingsmodellen. In de samenwerking combineren zij kennis van teelt, energie en data science om meerwaarde te creëren voor telers. Door de integratie van data ontstaat een optimaal kasklimaat, lager energieverbruik en optimale teeltopbrengst.

Minder expertkennis nodig

Aad van den Berg, directeur Delphy Digital: “Door kennisborging in slimme rekenmodellen is minder expertkennis nodig op het tuinbouwbedrijf en wordt schaalvergroting toegankelijker. Dus minder op intuïtie telen en meer op basis van real time data.” Vanaf de zomer van 2019 wordt, in een afdeling binnen het Improvement Centre van de kennisinstelling, een tomatenteelt autonoom aangestuurd. Naast het autonoom sturen van klimaat, water en gewashandelingen, ontwikkelen de partners een systeem waarmee telers de gewasontwikkeling continue kunnen meten. Uiteindelijk levert dit maximaal teeltresultaat met minimale kosten en inspanning op.

Bron en foto: Delphy.

Gerelateerd