Klanten verwachten het hele jaar door een aanbod van kwaliteitsgroenten en -bloemen voor de marktprijs. Maar de schommelende en stijgende energieprijzen maken het er voor u als teler niet gemakkelijker op. Vooral als het gaat om de belichting, moet u de uniformiteit kunnen leveren die het gewas nodig heeft, wat de prijs ook mag zijn op welk moment van de dag.

Kunstmatig licht speelt een belangrijke rol bij het succes van je gewas, maar kunstmatige belichting is tegelijk ook een van de grootste energieverbruikers in je kas. Met de huidige hoge energieprijzen zijn telers op zoek naar manieren om de kosten te verlagen, zonder ook de kwaliteit te verlagen. Hoe kun je aan de ene kant de optimale dagelijkse lichtsom krijgen, terwijl je aan de andere kant de energiekosten van je belichtingsinstallatie minimaliseert? Met een flexibel klimaatbeheersingsysteem, zoals het Philips GrowWise Control System, waarmee je de lichtintensiteit kan aanpassen aan de specifieke behoeftes van het gewas of aan de schommelende energieprijzen.

Dimmen is beter dan een deel van de belichting uitschakelen

Moderne telers kunnen hun klimaatinstellingen met grote precisie aansturen om hoge opbrengsten en kwaliteitsproducten te krijgen, en om duurzaam te produceren met optimaal gebruik van de grondstoffen. Dit kun je ook toepassen op de kunstmatige belichting. Er zijn veel redenen waarom je het lichtniveau in een kas aan zou passen. De planten hebben tijdens bepaalde stadia van de groei, of tijdens bepaalde tijden van de dag minder licht nodig. Jonge planten kunnen een lagere tolerantie hebben voor licht dan planten vlak voor de oogst. Op een zomerse dag kan de lichtbehoefte lager liggen dan op een winterse dag.
Veel telers maken regelmatig gebruik van een dambord-opstelling. In deze opstelling wordt gewoon een deel van de belichting uitgeschakeld om het lichtniveau aan te passen. Dit verlaagt het lichtniveau, maar heeft ook een negatief effect op de uniformiteit van het licht.
Daarom is het beter om te dimmen. Met dimmen blijft de juiste uniformiteit behouden. En een bijkomend voordeel is dat de groeilampen nóg efficiënter worden. Als je de groeibelichting terug dimt naar 50% kan de effectiviteit toenemen met 8%, van 3.7 naar 4.0 µmol/J (afhankelijk van het type product). Dit verbetert niet alleen de duurzaamheid van je onderneming, maar met de huidige energieprijzen kunnen de besparingen snel oplopen en aanzienlijk zijn.

Uniform en betrouwbaar dimmen met het GrowWise Control System

Met het Philips GrowWise Control System kun je de lichtintensiteit aanpassen aan de specifieke behoeftes van het gewas. Als het systeem is geïntegreerd met je klimaatcomputer kun je het aan een daglichtsensor koppelen en de dagelijkse lichtsom voor je gewas volledig geïntegreerd aansturen. Je hebt de volledige controle over het dimmen en de hoeveelheid licht, en nieuwe inzichten en verbeteringen op dit gebied kunnen veel invloed hebben op je eindafrekening. Je kunt reageren op schommelende energieprijzen door je belichting te dimmen als de prijzen hoog zijn, en de belichting volledig aan te zetten als de prijzen lager zijn. Je geeft het gewas uniforme belichting, beheert de dagelijkse lichtsom, en je kunt de energie die je hebt geproduceerd met je WKK weer terug verkopen aan het net wanneer dat jou het beste uit komt.

Gepatenteerde Coded Mains technologie voor uniforme groei van het gewas

Het brein achter dit allemaal is de gepatenteerde Philips Coded Mains technologie. Dit robuuste systeem stuurt een signaal naar iedere groeilamp in de kas om naar dezelfde intensiteit te dimmen.   Het signaal wordt via de stroomkabel verstuurd en vervoert een opdracht via de golflengte van de voltage. Dit maakt extra bekabeling overbodig en daarmee ook extra gedoe tijdens de installatie van het systeem. De groeilampen hebben een geïntegreerde sensor die het signaal of de opdracht afleest en die aanpast naar de gewenste dim-instelling.

De kracht van dimmen met Signify

Met de dim-technologie van Signify en het Philips GrowWise Control System heb je een krachtige nieuwe manier om je teelt en energieprijzen te controleren. LED-groeibelichting kan worden gedimd via je klimaatcomputer, dus dan heb je alle knoppen op één plek. De Coded Mains technologie stuurt een robuust signaal via de stroomkabels, dus je hebt geen extra kosten aan extra bekabeling. En alle modules dimmen naar hetzelfde niveau terug om een uniform lichtniveau te garanderen voor je gewas.
Samengevat levert LED-groeibelichting hogere opbrengst het hele jaar rond, hogere kwaliteit van de producten, en betere voorspelbaarheid. Dit kan helpen om je bedrijfsresultaten er een beetje extra zonnig uit te laten zien. Bezoek de website voor meer informatie over hoe LED-groeibelichting telers wereldwijd kan helpen.