Bloemisterij Mertens uit het Vlaamse Minderhout, aan de grens met Nederland, is vorige week gestart met de verkoop aan huis. Door een uitbreiding van het bedrijf is het relatieve belang van de huisverkoop verminderd. Dat zou nog verder kunnen verminderen als Mertens de geplande nieuwbouw met kleine vergroting op een tweede locatie in Meer realiseert.

Medio april betekent traditioneel het startschot voor de huisverkoop van Bloemisterij Mertens uit Minderhout, aan de grens met Breda. Het sierteeltbedrijf met 2,5 ha glas heeft jaarrond vier hoofdteelten. Het jaar begint met primula’s om vervolgens over te gaan in perkgoed en geraniums, potchrysanten en tot slot helleborus.
Het leeuwendeel van de productie (95%) is op contractbasis, een klein gedeelte wordt op het bedrijf verkocht. “Het sierteeltaanbod in onze winkel telen we zelf. We kopen daarnaast nog wat kruiden en groente bij, zodat we een breder aanbod hebben voor de klanten”, vertelt Geert Mertens wiens ouders decennia geleden startten met de verkoop aan huis. “Toen waren we nog kleiner en had huisverkoop een belangrijker aandeel in de afzet.”

Slecht weer

Dit seizoen is de huisverkoop een week eerder begonnen. Dit heeft alles te maken met de weersvoorspellingen die er deze week niet zo goed uitzien. “Bij slecht weer werken mensen niet in hun tuin en is er beduidend minder interesse in planten. Daarom begonnen we eek week eerder”, vervolgt Mertens die het bedrijf samen met zijn moeder May en broer Benny runt.
Het sierteeltbedrijf is verdeeld over twee locaties. De tweede locatie in Meer betreft een oude tomatenkas van 2.500 m². “Deze voldoet niet meer aan de moderne teelteisen en omdat we nog een hele carrière voor ons hebben, plannen we dit jaar een vernieuwing en gedeeltelijke uitbreiding van deze kas naar 4.500 vierkante meter”, vervolgt de Vlaming.

Vertrouwen in de toekomst

De tuin in Meer, waar de telers minder vaak zijn, is bestemd voor meer arbeidsextensieve teelten zoals geraniums, primula’s en potchrysanten. Op dit moment heeft het bedrijf tien man aan het werk, maar dat aantal loopt over twee weken op als het bedrijf begint met het oppotten van de potchrysanten voor 10 ha buitenteelt.
Niet alleen de vernieuwing van de kas in Meer is een teken dat de telers vertrouwen hebben in de toekomst, twee jaar geleden breidden ze in Minderhout al uit met een foliekas van 5.000 m². Vorige zomer werd op het waterbassin ook een drijvend zonnepark geïnstalleerd met een capaciteit van 84 kWp.

Tekst: Jerom Rozendaal