Naar aanleiding van milieubesparende regels en virusoverdracht is gaas in de luchtramen momenteel een ‘hot item’. Volgens leverancier SchermNed zijn hun harmonicagaas en insectenfilter hiervoor de twee meest voor de hand liggende mogelijkheden.

Zowel voor nieuwbouw als bestaande (Venlo)kassen zijn beide systemen toepasbaar (ook kaderloos). Met betrekking tot het klimaat, montage, levertijd, levensduur en prijs heeft het insectenfilter meerdere voordelen. De luchtingscapaciteit en lichtinval van het filter is bij zowel kier- als open stand duidelijk beter in vergelijking met het harmonicagaas.

Er vindt bij beide systemen geen virusoverdracht of vraat door vogels en insecten plaats en het is milieuvriendelijk ten opzichte van chemische bestrijding. Verder doorbreekt het windvlagen en zorgt voor minder waterschade bij zware buien. Blootstelling van zonlicht heeft een negatief effect op de levensduur van het gaas, UV-stabilisatoren vertragen het verouderingsproces. Vandaar dat het verstandig is om naar de KLY-waarde (UV-stabiliteit) te vragen, dit geeft namelijk aan wat de verwachte levensduur is van het gaas.

MEER INFO: SCHERMNED
STAND M130