Het seizoen van bolchrysanten is uitstekend van start gegaan. De specifieke najaarsbloem brengt op dit moment rond de 3 euro op, twee keer zo veel als vorig jaar. Dit vertelt teler Mathias De Vestele uit het Vlaamse Varsenaere en teler-veredelaar Wouter David uit Beselare.

“Het is een uitstekend jaar”, vertelt de 21-jarige teler Mathias De Vestele die samen met zijn broer en moeder in het Vlaamse Varsenaere, in de schaduw van Brugge, in een kas van een kleine 3 hectare bolchrysanten teelt. België geldt als een belangrijke producent van bolchrysanten. Vanaf juli komen de planten uit de kas, waarna in oktober de vollegrondproductie volgt.

Veelbelovend begin

De eerste weken zijn boven verwachting verlopen, zegt De Vestele bij wie het kasseizoen in augustus start. “De prijzen liggen steeds tegen de € 2,90. We hebben maar één weekje gehad dat ze terugzakten naar € 2,30, maar op het moment staan ze weer op € 2,85.” De Vlaming zet zijn productie weg bij Royal FloraHolland. Wekelijks rijdt hij vijf keer op en neer naar Nederland.
Ook veredelaar-teler Wouter David van Dataflor spreekt van zeer goede prijzen, “rond de 3 euro.” De veredelaar heeft de beschikking over een kas van 8.500 m² die voornamelijk wordt gebruikt voor de veredeling, vermeerdering en selectie van Belgische bolchrysanten.

Vorig jaar slecht

De goede prijs staat in schril contrast met 2019. “Vorig jaar was deze prijs maar € 1,50. Dat was te weinig voor een gezonde bedrijfsvoering voor ons. Dan zouden we toch wel € 1,90 moeten hebben”, vertelt De Vestele.
De jonge teler wijt de hoge prijs dit jaar aan corona. “Door het coronavirus blijven meer mensen thuis en besteden meer geld aan bloemen en planten. De verkoop van tuincentra ligt op het moment wel dertig procent hoger”, vertelt hij. “Ook is er een kleiner aanbod. Doordat 2019 een slecht jaar was, hebben veel telers dit jaar minder chrysanten gezet”’ Het lagere aanbod resulteert mogelijk in een hogere prijs.
Volgens David ligt het aanbod Belgische chrysanten op dit moment tussen de 10 en 20 procent lager dan vorig jaar. Dat komt volgens hem vooral doordat een reeks telers vorig jaar gestopt is. Doordat de prijs al jaren onder druk staat, neemt de productie al jaren af.

Verkooppiek tijdens Allerheiligen

De Vestele heeft zijn teeltplan ondanks het slechte jaar niet teruggeschroefd. Hierdoor verwacht hij dit jaar goed draaien. “Ik denk dat de prijzen het hele jaar goed blijven”, vertelt hij. In de loop van oktober zakken de prijzen traditiegetrouw, omdat dan de grote massa van de containervelden op de markt komt. Door de natuurlijke bloeiperiode is de najaarsplant populair als kerhofplant tijdens Allerheiligen.
Dit seizoen zal deze prijsdaling misschien minder groot zijn. “Telers hebben veel contracten afgesloten met handelaren, omdat ze weer een slecht jaar met lage prijzen vreesden. Hierdoor is het aanbod op de veiling ook minder groot. Doordat wij zelf wel een gedeelte vrij hebben, verwacht ik later dit jaar op de klok goede prijzen te kunnen halen van misschien wel 2 euro”, aldus De Vestele.

Van bloemen naar groente

Terwijl de productie van bolchrysanten in volle gang is, wordt een ander gedeelte van het kasareaal op de tuin in Varsenaere geprepareerd voor het groenteseizoen. In het najaar en de winter teelt hij namelijk sla, lenteprei, bloemkool en courgette in de kas. Dataflor teelt ’s winters aardbeiplanten in de kas.

Tekst en beeld: Jerom Rozendaal