Het aanbod van Nederlandse tomaten uit onbelichte kassen neemt snel toe. Ook CombiVliet oogst weer volop. De afgelopen maanden bleef in vijf tuinen het licht uit. “Alleen op gunstige momenten zetten we de SON-T-belichting aan. De eerste grove tomaten zijn iets fijner dan we hadden gehoopt, maar door het gebrek aan natuurlijk licht, was dat onvermijdelijk,” zegt teeltmanager Lars van Baar.

Het was ook voor CombiVliet, lid van Harvest House, een lastige winter vanwege de energiecrisis. Er zijn slechts twee teelten belicht dit jaar; één kas cocktail- en één kas grove trostomaten, waarvan de piek van de oogst gepland stond voor begin van het jaar. Van Baar: “In de herfst hebben we minder belicht. Tot week 45 nauwelijks en daarna met alleen LED’s.  Vanaf de jaarwisseling hebben we ook met SON-T-lampen belicht, de laatste weken weer alleen met LED’s. Met de nodige uitdagingen bleven we op schema, maar het productiegat na het trostrekken kwam pas in week 1. Dit weghalen van een tros hebben gedaan om de kracht te behouden in de herfst.”

Puzzelen met LED en nieuwe rassen

In de nieuwe kas op de locatie NoordVliet wil het bedrijf, ondersteund door Harvest House, investeren in full LED-toepassing in combinatie met een dubbel scherm om extra energie te besparen. Op de overige locaties zal het geleidelijk ook die kant op gaan. “Er gaan grote investeringen mee gemoeid, zoiets doe je niet van de ene op de andere dag,” geeft Van Baar aan. De tomatenteelt onder LED’s geeft ook nog best wat uitdagingen, ondervindt hij. “We willen goed in de vingers krijgen hoe je met deze lampen de juiste groei realiseert. Dat hopen we het komende seizoen verder te optimaliseren.”
Wat het extra ingewikkeld maakt, is dat hij tegelijkertijd moeten uitvinden hoe de nieuwe rassen met hoge resistentie voor het ToBRFV-virus presteren. “Het wordt dus een zoektocht naar het vinden van de maximale opbrengst en optimale kwaliteit van deze nieuwe rassen bij de juiste inzet van LED-belichting.”

Routine is er niet meer bij

De perikelen op de energiemarkt dwingen telers om flexibeler te zijn in hun werkwijze en energie-inzet. “Routine is er niet meer bij. Het is constant puzzelen, rekenen en schakelen in een veranderende omgeving. Wel of niet doorgaan in de winter? LED, hybride of helemaal niet belichten? Wel of geen WKK’s inzetten? Het zijn keuzes die impact hebben op je bedrijfsvoering en -resultaat, maar ook op het milieu en de betrouwbaarheid van je eindproduct. Daar moeten we mee leren omgaan.”

Tekst: Astrid Zoumpoulis