Minikomkommerteler Huseyin Kumcu gebruikt sinds twee jaar silicium om het gewas harder te maken, zodat het beter bestand is tegen mindere weersomstandigheden en minder aantrekkelijk voor plaaginsecten.

In de praktijk ervaren telers minder problemen in hun gewas als zij silicium gebruiken. De planten worden hierdoor robuuster. De celwanden en de opperhuid van het blad van het gewas worden harder door toepassing van het middel. Een logische gedachtegang is dat planten daardoor weerbaarder en beter voorbereid zijn op schadelijke insecten, ziektes of andere ongunstige invloeden van buitenaf.
Hij doseert het vanuit de A-bak. Sinds hij dit middel gebruikt, merkt hij dat het gewas wat harder aanvoelt en dat insecten, zoals trips, zich minder manifesteren op het gewas. Een exact oordeel in percentages hoeveel beter het gaat, kan hij niet geven. “Daarvoor moet je echt naar een proeftuin. Daar kunnen ze de resultaten van wel en niet behandelde planten met elkaar vergelijken onder de verschillende weersomstandigheden.”

Knapperige, zoete smaak

Kumcu leidt zijn bedrijf Groente Klazienaveen vanaf 2009 samen met zijn compagnon Aly Yildiz. Toen ze startten met hun destijds 3,5 ha grote bedrijf was de hoofdteelt nog aubergine met 8.000 m² minikomkommers. De afgelopen twee jaar is het bedrijf gegroeid naar 5 ha, waarvan 4 ha minikomkommers en de rest aubergines in de vollegrond.
“In 2009 was het areaal minikomkommers in Nederland nog klein”, vertelt hij. Inmiddels is de concurrentie behoorlijk toegenomen. Deze komkommertjes zijn de afgelopen twee à drie jaar populair geworden als snackgroente en nu overal te koop”, zegt Kumcu. Zijn komkommers gaan voornamelijk naar de Duitse markt.
Er is volgens de teler overigens wel een verschil tussen mini- en snackkomkommers. De eerste hebben een gewicht van 60-70 gram. Minikomkommers zitten in de gewichtsklasse van 80-100 gram. De telers hebben gekozen voor het ras ‘Katrina’ van Enza Zaden. “Deze komkommers hebben een goede kwaliteit en een lekkere knapperige, zoete smaak. Het gewas is sterk tegen meeldauw en CGMMV.”

Positieve invloed op planten

Steeds meer telers doen ervaring op met silicium. Meer hierover lees je in de mei-editie van Onder Glas, thema Bemesting & opname. De mei editie valt deze week op de deurmat.

Tekst: Marleen Arkesteijn