Cyclamen zijn populaire sierplanten, die bekend staan om hun delicate bloemen en aantrekkelijke bladeren. Het telen van cyclamen kan echter een uitdaging zijn, omdat het een specifieke balans vereist van water, voedingsstoffen, licht, temperatuur en vochtigheid, zoals eigenlijk bij veel sierteelten. Cyclamenteler Bart van Lith van Euflorie vertelt hoe hij zijn luchtvochtigheid strategie optimaliseerde om zijn energieverbruik aanzienlijk te verminderen en zijn plantengroei en kwaliteit sterk te verbeteren door middel van Condair luchtontvochtiging bij lage temperaturen (vanaf 5°C).

Voorheen vertrouwde Euflorie op droogstoken en natuurlijke ventilatie als methodes om de luchtvochtigheid te reduceren. Dit proces is echter sterk afhankelijk van de weersomstandigheden en resulteerde vaak in een buitensporig hoog energieverbruik zonder dat de luchtvochtigheid effectief werd verlaagd. “Ventileren en droogstoken zijn ongecontroleerde processen omdat je afhankelijk bent van de weersomstandigheden” aldus Euflorie. Daarom besloot Euflorie naar alternatieve oplossingen te zoeken om de luchtvochtigheid te reguleren en kwam daarbij al snel op de toepassing van ontvochtigers.

Luchtontvochtiger met hoog rendement

Bart Van Lith vertelt: “Via mijn teeltadviseur Nico de Haan kwamen wij in contact met Condair die ons informeerde over hun speciale luchtontvochtiger met een hoog rendement bij zeer lage temperaturen. In eerste instantie waren wij hier sceptisch over, maar na de uitvoerige toelichting van Condair en hun indrukwekkende referenties in industriële toepassingen bij lage temperaturen raakten wij overtuigd dat dit dé oplossing was voor onze koude teelt.”
Hij vervolgt: “Samen met onze teeltadviseur Nico de Haan bespraken we wat luchtontvochtiging voor onze teelt en energieverbruik kon betekenen. Hierbij speelde vanzelfsprekend ook de benodigde investering een rol. We kwamen al snel tot de conclusie dat alleen al op basis van de mogelijke energiebesparing (40 tot 50%) het zeer rendabel zou zijn.”
“Wij hebben de luchtontvochtigers 6 maanden in gebruik en we zijn zeer positief. We besparen 40-50% op ons gasverbruik en we zien ook een zeer positief effect hiervan op de kwaliteit en groei van ons product. De luchtvochtigheid is nu prima onder controle, volledig onafhankelijk van de weersomstandigheden. De luchtontvochtigers van Condair werken ook bij 5°C nog volop en met een hoog rendement.”

RV snel omlaag

De balans van water, voedingsstoffen, licht, temperatuur en vochtigheid is zéér belangrijk bij de teelt van cyclamen en andere sierteelten. “Bij een kastemperatuur van rond de 5°C en een hoge luchtvochtigheid (>75%), moest er voorheen teveel droogstook warmte in de kas gestopt worden om de relatieve luchtvochtigheid te verlagen en daarmee plantenziektes te voorkomen. Hierdoor werden de planten ongewenst geprikkeld en dat zorgde voor slapper plantweefsel waar we vanzelfsprekend niet blij mee waren. Tevens kwam er veel condensatie rondom de planten vrij wat ook onwenselijk was. Zonder ontvochtigers waren we de balans soms kwijt, maar nu met de luchtontvochtigers hebben we dit volledig onder controle en kunnen we sterkere en mooiere planten telen.” aldus Euflorie.
“We hebben gemerkt dat de luchtontvochtigers van Condair snel reageren op veranderingen in de luchtvochtigheid en deze snel omlaag brengen. Wanneer deze inschakelen is het resultaat al binnen 30 minuten zichtbaar, zodat de planten niet worden blootgesteld aan een te hoge luchtvochtigheid. Door de luchtontvochtiging scheppen wij betere voorwaarden voor onze planten ongeacht de weersomstandigheden”

Energieverbruik met 40 – 50% omlaag

“Toen we nog geen luchtontvochtigers hadden, werd met het droogstoken de plant tijdens het droogstookproces veelal teveel geprikkeld. Als daarna de lichtintensiteit toenam werd de plant nog eens opnieuw geprikkeld door de verhoogde stralingswarmte. Hierdoor werd het microklimaat rondom de plant verstoord waardoor deze zachter weefsel aanmaakte en veel kwetsbaarder werd. Door het gebruik van ontvochtigers hebben we het microklimaat rondom de plant altijd onder controle en verbetert de algemene gezondheid en de groei van de planten, wat resulteert in een hogere opbrengst en een betere kwaliteit. Een beter evenwicht bereiken geeft een consistente en voorspelbare plantengroei.” Aldus Bart van Lith en Nico de Haan.
Door het gebruik van de speciale luchtontvochtigers van Condair heeft Euflorie een effectieve oplossing gevonden voor het controleren van de luchtvochtigheid in hun cyclamenteelt. Het optimaliseren van hun luchtvochtigheidsmanagement strategie heeft Euflorie haar energieverbruik met 40 – 50% verminderd en is de plantengroei en de kwaliteit van de planten aanzienlijk verbeterd waardoor zij een hogere opbrengst kunnen realiseren.