Dümmen Orange heeft in samenwerking met IribovSBW een nieuwe methode ontwikkeld die de vermeerdering van tulpenbollen aanmerkelijk versnelt. De nieuwe bollenvermeerderingsmethode verhoogt de huidige vermeerderingsfactor van tulpenbollen met een factor drie naar enkele duizenden per jaar. Deze doorbraak binnen de tulpenvermeerdering biedt de tulpensector meerdere voordelen.

De nieuwe methode voor de vermeerdering van tulpenbollen is een resultaat dat voortkomt uit de samenwerking tussen Dümmen Orange en IribovSBW. Deze samenwerking intensiveerde de afgelopen twee jaar al door de overname van Hobaho door Dümmen Orange.

Enkele tulpenbol

Het vermeerderingsproces is ontwikkeld in een laboratorium en is gebaseerd op het basismateriaal van één enkele tulpenbol. Na ongeveer één jaar ontwikkelen de weefselkweekbolletjes zich in de grond tot broeibare bloembollen. Afgelopen voorjaar vonden succesvolle bloeiproeven plaats op een buitenveld bij het Hobaho Testcentrum voor Siergewassen in Lisse.

Tulpenvermeerdering traditioneel traag

Universiteiten, instituten en commerciële laboratoria werken al tientallen jaren aan het verhogen van de vermeerderingsfactor van tulpenbollen. De huidige vermeerderingsfactor van een bloembol is gemiddeld 3 per teeltseizoen en heeft sinds de introductie van de tulp in de 16e eeuw nauwelijks groei laten zien. Dit maakt dat de opbouw van een nieuw commercieel assortiment en duurzame teelt tot nu toe een traag proces is geweest.

‘Voorsprong’

Managing Director bij R&D Dümmen Orange Hans van den Heuvel is in zijn nopjes met de nieuwe, snellere tulpenvermeerderingsmethode. “Om effectief in te kunnen spelen op de veranderende wens van consument en markt is een veredelingsproces van meer dan 20 jaar niet effectief. Deze revolutionaire doorbraak draagt bij aan een veredelingsproces wat uiteindelijk niet veel langer dan 6-7 jaar mag duren. Het geeft ons een goede voorsprong én het vertrouwen dat we met onze partners meerwaarde kunnen creëren in deze belangrijke productgroep.”

‘Trots’

Algemeen directeur Hobaho bij Dümmen Orange Foeke Gardenier sluit zich bij zijn collega aan: “De sector heeft dringend behoefte aan een snelle introductie van nieuwe cultivars met unieke sier- en teeltwaarde en eigenschappen die een duurzame teelt bevorderen. Met deze technologie gaat dat lukken. Ik ben er trots op dat wij aan de basis staan van deze doorbraak.”

Onderzoek naar verdere optimalisatie

Samenwerkingspartner IribovSBW is ook tevreden met de nieuwe vermeerderingsmethoden voor tulpenbollen. “Wij zijn trots op dit eerste resultaat uit ons onderzoeksprogramma naar moeilijk te vermeerderen gewassen”, aldus Eloy Boon, oprichter en algemeen directeur bij IribovSBW. “De interactieve manier van samenwerken met Dümmen Orange maakte dat het allemaal razendsnel is gegaan. We onderzoeken nog hoe het vermeerderingsproces verder geoptimaliseerd kan worden voor tulp en bereiden de implementatie voor toepassing op commerciële schaal voor.”

Bron en foto: Dümmen Orange.

Gerelateerd