In 2020 stapte Tuinderij Vahl als één van de eerste komkommerbedrijven in de belichte teelt onder dimbaar full LED. De resultaten waren top. Desondanks lag het hele bedrijf van oktober tot januari leeg. “We kregen het niet rondgerekend”, zegt Dries Vahl, één van de drie vennoten. “We konden drie maanden uittrekken voor de teeltwisseling. Op 20 januari zijn we schoon gestart en de lampen branden nu weer.”

Tuinderij Vahl heeft ruim 10 ha komkommer en 2,5 ha biologische komkommer in IJsselmuiden. Het bedrijf is sinds eind 2012 aangesloten op aardwarmte. Lekker duurzaam én het geeft meer grip op de energiekosten. Toch is ook dat een relatief voordeel, want de overheidssubsidie op de onrendabele top van geothermiecentrales is omgekeerd evenredig met het prijspeil voor aardgas. Stijgt de gasprijs, zoals we vorig jaar ondervonden, dan daalt de subsidie.

Subsidie verdampt

“Dit jaar is de subsidie bijna helemaal weggevallen”, zegt Dries Vahl desgevraagd. “Dat was een flinke en onverwachte strop. Ook de stroomprijzen rezen de pan uit. Die kopen we voor het grootste deel in. We hebben afgelopen zomer flink zitten rekenen en het kwam er op neer dat een belichte winterteelt ons heel veel geld zou gaan kosten. Eén klant die wilde dat we door zouden telen, haakte alsnog af zodra hij onze offerte zag.”
In oktober werd de najaarsteelt vervroegd beëindigd. Ook al vanwege de absurde energieprijzen. “Het was even slikken, maar het gaf ons wel de kans om het hele bedrijf grondig schoon te maken”, zegt Vahl. “We hadden vorig jaar toch wat virusprobleempjes en daar zijn we nu weer vanaf. Op 20 januari zijn we schoon gestart.”

Tweede aardwarmtebron

Begin dit jaar nam Greenhouse Geo Power Koekoekspolder een tweede aardwarmtebron in gebruik, waardoor de gebroeders Vahl nu ruimer in hun aardwarmtejas zitten. Het resterende gasverbruik kan daardoor dalen tot minder dan 5% van het niveau in 2012. Nu de gasprijzen een heel stuk lager liggen dan een half jaar geleden, gaat het met de subsidie voor aardwarmte ook weer de goede kant op.

Afnameplicht

Ook de stroomprijzen zijn gedaald, waardoor de LED-installatie weer meedoet. Niet jaarrond zoals in 2020 en ook in mindere mate dan in 2021, toen de prijzen later in het jaar al wat opliepen. De ondernemer: “We willen elke dag een bepaalde lichtsom halen. Die loopt geleidelijk op van 4 mol per vierkante meter kort na het planten, tot 20 mol per vierkante meter medio april. Dan gaan de lampen uit en moet de zon het alleen doen.”

Vertrouwen keert terug

Over de stand van het gewas en de prijzen voor zijn komkommers is de teler zeer te spreken. “Stukken beter dan vorig jaar rond deze tijd”, stelt hij vast. “Als de energiemarkt zich een beetje gedeisd kan houden, hebben wij alle vertrouwen in een redelijk tot goed bedrijfsresultaat. We hebben de winterteelt weliswaar overgeslagen, maar het nieuwe seizoen is goed begonnen. Ik geloof dat de meeste telers wel positief zijn. Het areaal lijkt stabiel te zijn, waardoor de verkoopprijzen niet snel onderuit zullen gaan. We hebben er zin in.”

Tekst: Jan van Staalduinen, beeld: Gebr. Vahl