De Nederlandse sierteeltsector wordt enorm hard geraakt door de crisis die de wereldwijde uitbraak van het coronavirus veroorzaakt. Grenzen gaan dicht, daghandel valt stil en retailers leggen hun focus op levensmiddelen. FloraHolland perkt de veilcapaciteit drastisch in. Minigerberateler Ronald van Veen en tuinplantenteler Dieter Baas vertellen over de impact voor hun bedrijf.

“Tot het weekend ging het wel, de partijen voor Engelse Moederdag zijn nog volgens afspraak klaargemaakt en afgenomen. Maar deze week verdwijnt 80% van de bloemen in de container”, vertelt minigerberakweker Ronald van Veen uit De Lier. “Het wordt heel spannend, we moeten het hebben van het voorjaar en vooral van Moederdag in Duitsland en Nederland. Dan probeer je als teler een buffer op te bouwen voor de rest van het seizoen.” Dat je niet weet wat er nog boven je hoofd hangt, is het ergste vindt hij.

Levensmiddelen eerst

Of de verkoop rond Moederdag nog gered wordt is onzeker, het is leven bij de dag, stelt Van Veen.
“De export van onze producten gaat nog een klein beetje door, deze week beleveren we bijvoorbeeld Lidl Duitsland nog. De markt valt vooral stil door de logistieke obstakels. En de retail richt zich op het gevuld houden met levensmiddelen, vanwege het hamsteren van de bevolking. Bloemen en planten zijn voor hen nu even van ondergeschikt belang.”
De teler gelooft niet dat mensen geen zin hebben om bloemen te kopen. “Zolang ze maar aangeboden worden, verkoopt het wel. De mensen zitten immers toch thuis, ze halen iets lekkers en een bloemetje in huis om de tijd door de komen.”
Als de markt weer volop opengaat, verwacht hij wel hogere prijzen. “Het aanbod zal om meerdere redenen dalen, onder meer omdat sommige telers hun kassen koud zetten of niet meer opnieuw aanplanten of geen stek uit het buitenland krijgen aangeleverd.”

Bloemenwinkels dicht

Voor perkplantenkwekerij Baas uit Ens is de coronacrisis ook een hard gelag. “Het komt op het slechtst denkbare moment. De violenverkoop is net gestart, de afzet van perkplanten moet nu beginnen”, aldus Dieter Baas. Veel winkels in diverse landen blijven gesloten, supermarkten houden hun bloemenafdeling dicht en richten zich op de eerste levensbehoeften. Baas: “Maar het hamsteren zal toch een keer ophouden, denk ik. Het is een paniekreactie. Doordat mensen thuisblijven hoop en verwacht ik dat velen hun tijd gaan verzetten met klussen en tuinieren. Als de vraag weer toeneemt, willen we goede producten kunnen aanleveren.” In elk geval start de kwekerij deze week nog een Facebook-actie voor de verkoop van hangplanten, twee voor de prijs van een.

Vaste klanten

Baas moet dagelijks beoordelen welke planten vernietigd worden en wat nog geleverd kan worden. “We draaien nog door, we hebben gelukkig best wat retailklanten die nog open zijn en door blijven bestellen.” Hij vindt het heel positief hoe vaste klanten reageren op de situatie. “Velen zeggen: ‘We zitten er samen in en we komen onze afspraken na’. Eigen kwekers eerst”, vertelt Baas. “Het enorme saamhorigheidsgevoel wat nu naar bovenkomt, is wel het positieve wat deze ellendige situatie ons brengt.”
Naast de zorg om het voortbestaan van het bedrijf, is bij Kwekerij Baas de zorg om de gezondheid van de medewerkers een speerpunt. “We zorgen dat zo min mogelijk van onze mensen ziek worden, daar zijn we al een maand mee bezig. Ontsmetten, geen bezoekers ontvangen, om de beurt pauzeren en kantoorpersoneel laten thuiswerken, dat zijn de maatregelen.”

Concessies

Zowel Van Veen als Baas benadrukken dat ze geen concessies willen doen aan de kwaliteit, nu het voor de hand ligt om de oogst te vertragen door teeltmaatregelen.
Van Veen: “We houden hooguit een iets lagere temperatuur aan en belichten iets minder. Doordat het voorjaar wordt kan je ook met meer natuurlijk licht telen. Maar we willen wel een optimaal, vitaal gewas houden. Als de markt straks weer in beweging komt, dan willen we er staan met een 100 procent goed product.” Het oogsten van gerbera’s kun je niet uitstellen, stelt hij. “Wel oogsten we twee keer in plaats van drie keer per week, maar we laten de bloemen niet doorgroeien tot volledig rijpheid. Wat we nog oogsten en kunnen verkopen moet gewoon goed zijn.”
Bij de perkplanten van Kwekerij Baas ligt dat iets anders. “Product langer bewaren heeft geen zin, wat nu in de kas staat moet er komende acht weken uit. Om te rekken moet je planten koud zetten en bloemen afplukken, dat gaat te veel ten koste van de kwaliteit”, legt Baas uit.

Tekst en beeld: Koen van Wijk