Toepassing van gelijkspanning in de glastuinbouw levert een flinke besparing op. Op 2 november start daarom een grootschalig demonstratieproject in glastuinbouwgebied PrimA4a in Rijsenhout, waarbij gelijkspanning wordt toegepast in een bestaande kwekerij van 2,2 hectare.
Sinds 2010 experimenteert Bouvardiakweker Jaap Vreeken in Rijsenhout met gelijkspanning voor zijn gewasbelichting. De resultaten bij Vreeken zijn dermate goed, dat een aantal partijen heeft besloten een bestaande kwekerij om te bouwen en in te richten als demonstratielocatie voor gelijkspanning.
Die partijen zijn: Vreeken Innovaties, Stichting Gelijkspanning, Direct Current, Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland, gemeente Haarlemmermeer, Gavita, Solar Green Point, Siemens Nederland, Liander en Projecten LTO Noord. Hierbij wordt samengewerkt met een nabijgelegen zonnepanelenproject en zullen meerdere gebruikers op gelijkspanning worden aangesloten.
Besparing
Normaliter wordt in SON-T armaturen wisselspanning (AC) omgezet naar gelijkspanning (DC). Met gelijkspanning wordt belichting duurzamer en goedkoper. Zo treedt bij traditionele wisselspanning (AC) in de elektronische voorschakelapparatuur bij lampen flink wat energieverlies op en is bewezen dat de levensduur van apparaten op gelijkspanning langer is. Ook is er bij belichting op gelijkspanning minder bekabeling nodig. En tot slot kunnen gelijkspanningsarmaturen compacter zijn en zijn ze minder duur dan traditionele armaturen. Bij gelijkspanning is belichten per bed te bepalen. Dit bespaart op de kosten voor elektriciteit, aldus Vreeken.
Besparing
Toepassing van gelijkspanning vraagt wel om een volkomen andere elektrische inrichting van het bedrijf.
Het centraal maken van de omzetting van wisselspanning naar gelijkspanning, in plaats van in elk armatuur, is energie-efficiënter en kan voor telers een besparing opleveren van 10.000 tot 20.000 euro per hectare per jaar. Dat is aangetoond in het project ‘DC en duurzaamheid gaan samen in glastuinbouw’, uitgevoerd door de Stichting Gelijkspanning in samenwerking met Direct Current BV. Zie voor meer informatie ook het onderzoeksrapport.
Bron: Kas als Energiebron, beeld: Fotostudio G.J. Vlekke