Donderdag 17 augustus zijn de eerste werkzaamheden gestart voor de aanleg van vier aardwarmteputten die aardwarmte gaan leveren voor glastuinbouwgebied Het Grootslag. De aanleg van de warmteputten is een project van Energiecombinatie Wieringermeer (ECW).

Het bouwbedrijf is nu bezig met het heien van vier stalen buizen voor de aanleg van vier warmteputten. Deze werkzaamheden duren tot medio september, waarna men start met verdere voorbereidingen voor de uiteindelijke boringen. De booractiviteiten kunnen dan volgens de planning aan het eind van het jaar aanvangen.

Eerste stappen

“Dit zijn de eerste stappen naar een uiteindelijke diepte van rond de 2000 meter onder de grond. Op die diepte zit een aardlaag met water van een temperatuur die hoog genoeg is om uiteindelijk de nabijgelegen kassen in de buurt duurzaam te kunnen verwarmen”, vertelt Laurens Vlaar, Manager Vergunningen en Veiligheid bij ECW. Momenteel bezit ECW al twee aardwarmte-installaties in glastuinbouwgebied Agriport A7. Een derde installatie in dat gebied is in aanbouw. De installaties in Het Grootslag-Andijk worden de vierde en vijfde aardwarmte-installatie in het beheer van ECW.

Gasbesparing

Met de aanleg van de aardwarmte-installaties zet het glastuinbouwgebied een grote stap naar verdere verduurzaming voor de verwarming van de kassen en eventuele andere organisaties in het gebied. Het gasverbruik dat nu nodig is voor verwarming van de kassen in het Grootslag kan met de installaties die in aanbouw zijn met 50% worden teruggebracht.

‘Trots’

Harry Nederpelt, wethouder Economische Zaken van de Gemeente Medemblik, is in zijn nopjes met de aanleg van de warmte-installaties: “Aardwarmte inzetten als duurzame energie sluit aan op de groene toekomstvisie die onze samenleving zo hard nodig heeft. Dit draagt bij aan de continuïteit en de concurrentiekracht van ons al waardevolle glastuinbouwgebied Het Grootslag. Wij zijn er trots op dat dit innovatieve project binnen onze gemeente tot uiting komt”. ECW verwacht rond het eind 2018 aardwarmte te leveren aan de afnemers in Het Grootslag.

Bron: ECW Netwerk, beeld: Sixways