Op het terrein van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk is onlangs de oogst gestart van komkommers in de nieuwe Winterlichtkas.

De komkommers van het ras High-Power (Nunhems) werden op 19 september geplant. Dankzij het mooie weer groeide het gewas razendsnel in deze lichte kas, zodat de eerste vruchten op 11 oktober al konden worden geoogst. Deze vruchten waren opvallend lang; bij aanvang van de oogst zijn korte vruchten gebruikelijk. De kwekers die de proef tweewekelijks bezoeken is het opgevallen dat het een sterk gewas is met goede vruchtbeginsels en grote bladeren onderin. Hoewel de kas in vergelijking met een standaard kas ruim 10% meer licht doorlaat, is in deze periode licht toch een beperkende factor. Met de huidige opgedane kennis wordt direct na de kerstdagen begonnen met een tweede teelt.

Kasconcept

De Winterlichtkas is een nieuw kasconcept dat in combinatie met een nieuw type schermsysteem, nieuw schermdoek en speciaal diffuus glas meer dan 10% lichtwinst oplevert. De nieuw ontworpen kasconstructie is volledig voorzien van een witte poedercoating met een verhoogde reflectiegraad van 90%. De kas is beglaasd met SmartGlass, een nieuw type diffuus met een grote glasmaat. Zelfs als het glas nat of gecondenseerd is, neemt de lichttransmissie niet af. Het geïntegreerde Iso++ schermsysteem is gemonteerd in een W-vorm voor een optimale lichttransmissie bij gesloten scherm en voorzien van een nieuw schermdoek van Ludvig Svensson met een nog betere lichtdoorlatendheid. Het nieuwe kasconcept is eveneens uitgevoerd met een Air in Control klimaatsysteem.

De Winterlichtkas is ontwikkeld door een consortium van BOM Group, Ludvig Svensson, Bayer Crop Science en Glascom Tuinbouw, in samenwerking met Wageningen UR. Het project is mede mogelijk gemaakt door het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht en het ministerie van Economische Zaken.

Bron/foto’s: BOM Group.

Gerelateerd