Het PLANtAR project ontwikkelt micro-elektronica voor ultra-goedkope Internet-of-Things sensoren. Grootschalige toepassing in de tuinbouw maakt het mogelijk om met hoge dichtheid sensoren in te zetten en via slimme algoritmen meer informatie te verkrijgen voor precisie toepassingen.

De eerste prototypen voor bodemvochtgehalte, EC, CO2, bladnat en nitraat zijn dit jaar beschikbaar gekomen. Voor de glastuinbouw wil het consortium aan composteerbare sensoren werken die je na de oogst samen met het gewas af kunt voeren.

Geschikte sensoren in tweede helft 2023

Onderzoekers van Wageningen University & Research zijn deze sensoren aan het testen in een komkommerteelt, in een kas in Bleiswijk. We verwachten dat we ook een elektronische neus voor het opsporen van gewasziekten kunnen testen. Het plan is om in de tweede helft van 2023 geschikte sensoren bij telers te demonstreren.
PLANtAR is een Europees Penta project (PENT191002), in Nederland gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken. Ook de provincie Gelderland draagt bij, welke via het OnePlanet Research Center innovaties op het gebied van chip en digitale technologie voor een duurzame toekomst in voedsel, landbouw en gezondheid stimuleert.

Tekst: Jos Balendonck