Ruim drie weken na het planten zijn de eerste komkommers geoogst van de belichtingsproef bij het Delphy Improvement Centre in Bleiswijk. De komende maanden moet duidelijk worden of de combinatie van tussenlicht met LED’s en SON-T lampen een verbetering van productie oplevert en de weg vrijmaakt voor volledige jaarrondteelt.

“De eerste vruchten zien er goed uit. Het zijn ruime 40-ers”, vertelt onderzoeker Lisanne Schuddebeurs. “Het belichtingssysteem zoals we dat hier hebben aangelegd, zie je nog niet bij praktijkbedrijven.” Bovenin de kas zijn SON-T lampen geïnstalleerd met een vermogen van 105 µmol/m2/s. Tussen de rijen hangen twee strengen tussenlicht met een vermogen van 110 µmol/m2/s.
Bewust is gekozen voor deze opstelling, in een verhouding van 50/50 top- en tussenlicht, omdat ze hierdoor flexibel jaarrond zijn in te zetten. Als dit hybridesysteem zich bewijst dan kunnen telers die al belichten een goede overweging maken of tussenlicht voor hen interessant is.

Twee teelten

In de 800 m2 grote afdeling is op 31 oktober geplant. Gekozen is voor het ras Toplight, waarvan de zaaidatum 4 oktober is. Volgens de planning zullen er twee hogedraadteelten achter elkaar staan, tot eind juni. In deze demonstratieproef ligt naast de belichtingsstrategie de nadruk op Het Nieuwe Telen (HNT), weerbaar telen, geen emissie van water en uiteraard op kwaliteit en productie.
Het initiatief van deze proef ligt bij Delphy. Participanten zijn Philips Lighting, Enza, Svensson en Van der Lugt. Er kunnen nog participanten bij komen.

Tekst: Pieternel van Velden.

Gerelateerd