Het Japanse bedrijf Spread Co. start in de zomer van 2016 met de bouw van de grootste, volledig geautomatiseerde slakwekerij ter wereld. Met gerobotiseerde systemen zal deze kwekerij in Kyoto vanaf zomer 2017 naar verwachting 30.000 kroppen sla per dag produceren.

Spread Co. heeft al enkele jaren ervaring met de productie van groenten in gecontroleerde teeltsystemen (vertical farming) met LED-verlichting. De nieuwe, gerobotiseerde slakwekerij zal het verticaal telen met kunstmatige belichting naar een nieuw niveau tillen. De productie zal nog intensiever plaatsvinden via geautomatiseerde systemen, hoog op elkaar gestapelde stellingen en robots. De robots op deze kwekerij worden gebruikt om slaplanten op te kweken, te planten en te oogsten. Met uitzondering van het zaaien en het kiemproces, dat visuele controles vereist, kan het totale teelt- en oogstproces worden geautomatiseerd, aldus de initiatiefnemers. Daarbij zijn dan minimale inspanningen van mensen meer nodig.

De nieuwe kwekerij – met een oppervlak van 4.800 m2 – zal energiezuiniger zijn dan haar voorganger en zal 98% van het gietwater recirculeren. Ook wordt gebruik gemaakt van speciaal ontwikkelde LED-verlichting en een nieuw airconditioningsysteem. Bestrijdingsmiddelen zijn niet nodig. Sommige elektronicafabrikanten als Fujitsu, Toshiba en Sharp met lege fabriekshallen experimenteren inmiddels ook met deze manier van groenten telen.

Lagere kostprijs

Op dit moment werkt Spread Co. al met een redelijk geavanceerd teeltsysteem, waarmee het vier verschillende soorten sla teelt. De fabriek in Kameoka produceert 21.000 kroppen per dag, die het hele jaar door worden verkocht aan 2.000 afnemers in de metropool van Tokyo en de Kansai-regio onder het merk ‘Vegetus’. Volgens het bedrijf ligt de kostprijs van de kroppen op dit moment al niet hoger dan die van ’traditionele’ Japanse telers en is er ook geen smaakverschil. Met de nieuwe systemen verwacht Spread de kostprijs nog verder te kunnen reduceren.

De bouw van de nieuwe kwekerij vergt een investering van 2 miljard Yen (circa 15 miljoen euro, inclusief R&D en tests). Het bedrijf verwacht een jaarlijkse omzet van haar nieuwe Vegetable Factory™ van 1 miljard Yen. Het doel is om de kwekerij in vijf jaar uit te laten uitgroeien naar een capaciteit van 500.000 slakroppen per dag.

Bron/foto: Spread Co./Wall Street Journal.