“In de afgelopen jaren loop ik mij suf te piekeren hoe de tuinbouw om te vormen is tot een service- en klantgerichte sector. Maar laatst realiseerde ik mij dat deze sector al erg klantgericht is”, zo stelt hoogleraar Olaf van Kooten van Wageningen UR.

De sector heeft de groenten al zo veredeld dat zelfs baby’s het lekker vinden, is zijn stelling. “De witlof, spruitjes en radijsjes die je bij de supermarkt kan kopen zien er allemaal prachtig uit, maar smaken nergens meer naar.”

Plantenafweerstoffen

Nu is het ondertussen duidelijk dat die stoffen die er uit veredeld zijn, wel degelijk een zeer bijzondere invloed op onze gezondheid hebben. Al die bittere of scherpe stoffen zijn plantenafweerstoffen die de plant moeten beschermen tegen aanvallen van buiten. “In ons lichaam worden ze ervaren als gifstoffen die ons geen kwaad doen, maar wel ons afweersysteem op scherp stellen. Mensen die alleen primitief voedsel eten, krijgen geen last van overgewicht, diabetes, hart- en vaatziektes, etc. In dat primitieve voedsel zitten heel veel van die plantenafweerstoffen.”

Welvaartsziekten

Maar de westerse klant wil alleen voedsel dat direct lekker is en dus vooral veel suiker, vet en zout bevat. Precies de stoffen waar al die welvaartsziekten uit ontstaan. “Al het andere voedsel moet je leren eten. Mijn eerste biertje of sigaret vond ik echt niet lekker. Wie durft het aan om de mensen weer eens echt voedsel voor te schotelen in plaats van babyvoeding?”