Kleinschalig gerobotiseerde teelt van gewassen is sinds kort mogelijk met behulp van de Farmbot Genesis. De Farmbot is een constructie die met behulp van een railconstructie volledig geautomatiseerd gewassen plant, bewatert en voedingsstoffen toedient. Het volautomatische plantsysteem werkt op laagdrempelige en eenvoudige software die gebruikers zelf kunnen programmeren en installeren op hun smartphone of laptop.
De software waar de Farmbot Genesis op werkt, is eenvoudig te gebruiken op de computer of smartphone. De gebruiker kan op een overzichtelijke wijze zijn eigen tuin inrichten met een oppervlaktekaart van de tuin. Ook het periodiek bewateren en toevoegen van voedingsstoffen regelt de gebruiker makkelijk via dit programma. Omdat de software voor Farmbot Genesis opensource is, kunnen gebruikers ook zelf extra functies aan het systeem toevoegen met behulp van programmering. Ook kunnen onderdelen zelf worden gemaakt met behulp van een 3D-printer.
Reikwijdte
De eerste serie Farmbot Genesis-systemen is inmiddels uitverkocht. Deze Farmbots worden in februari naar de klanten opgestuurd. Updates in de software worden in ieder geval tot 2018 gratis doorgevoerd in de aangekochte systemen. Momenteel bestrijkt de Farmbot Genesis een plantoppervlakte die varieert tussen 1 m² en 4,5 m². De planthoogte van gewassen die onder het systeem groeien is maximaal 1 meter. Met extra onderdelen en aanpassingen aan het systeem verwachten de bedenkers dat de Farmbot Genesis een plantoppervlakte van maximaal 50 m² kan beslaan met een maximale planthoogte van 1,5 meter.
Slimme tractor
Het idee voor Farmbot onstond in 2011 toen bedenker Rory Aronson tijdens zijn studie werktuigbouwkunde hoorde over een tractor met een ingebouwde machine om onkruid te ontdekken en te verwijderen. Deze tractor elimineerde de noodzaak van onkruidbestrijdingsmiddelen en handmatige arbeid bij de bestrijding van onkruid. Dit bracht Aronson op het idee om een machine te ontwerpen die handarbeid voor het telen van gewassen overbodig maakt.
Community
In september 2013 publiceerde Aronson een whitepaper met daarin het doel van het project: “Grow a community that produces free and open-source hardware plans, software, data, and documentation enabling everyone to build and operate a farming machine.” In maart 2014 begon Aronson fulltime te werken aan het project, waarbij hij later hulp kreeg van firmware developer Tim Evers en software developer Rick Carlino. Aronson kreeg daarbij subsidie van de Shuttleworth Foundation en ontving tijdens de ontwikkeling van de Farmbot feedback uit de community waarmee hij het project deelde.
Tekst: Leo Hoekstra. Foto’s: FarmBot.io.