In de afgelopen twintig jaar groeide TVA Growers van anderhalve hectare naar ruim elf hectare, verdeeld over drie locaties in Bleiswijk, Berkel en Rodenrijs en Nieuwerkerk a/d IJssel. In 2014 stapten de eigenaren Ferry en Marcel Adegeest van de losse ronde tomaten over op snoeptomaatjes. “We kwamen uit een moeilijke periode van crisis gevolgd door de EHEC-uitbraak. Deze overstap bleek achteraf een gouden zet.”

De grootste locatie is Berkel en Rodenrijs met 4,4 hectare. “Die hebben we twee jaar geleden kunnen kopen. Veel groter moet je het met deze teelt niet hebben. Het plukken is arbeidsintensief. Je plukt per persoon niet meer dan vijftig kilo in een uur. Daar heb je veel mensen voor nodig. Dan raak je snel het overzicht kwijt. Deze omvang is perfect.”

Alles duurder

De laatste jaren gaat het wat minder makkelijk. “Als een teelt goed gaat, stappen er te veel telers over. We zien nu jaarlijks weer een daling van het areaal. De verwachting is dat er dit jaar een derde afvalt. Daarnaast hebben we natuurlijk te maken met hoge kosten. Alles is duurder geworden, energie, materialen en ook arbeid. Gelukkig hebben we op alle locaties nu een WKK staan. “Lange tijd leverden die dingen niets op, maar nu zijn we er heel blij mee. Zonder WKK is het met de huidige energieprijzen niet te doen.”
Mensen vasthouden is met de huidige krapte op de arbeidsmarkt ingewikkeld. “Van half november tot ongeveer 1 maart ligt het hier stil. Dan heb je niet zoveel mensen nodig. Zie die dan aan het begin van het seizoen maar weer terug te krijgen.”
Jaarrond telen is volgens Marcel in deze teelt niet rendabel. “Om te belichten heb je veel kilo’s nodig. In deze teelt is het aantal kilo’s te weinig voor de energiekosten die daar tegenover staan.” Ferry: “Er komen ook veel snoeptomaatjes uit Marokko. Daar kun je met een belichte teelt niet tegenop.”
De snoeptomaatjes worden bij TVA in eigen huis verpakt. “We maken ze klaar tot op winkelniveau. Daar hebben we zelf de machines voor aangeschaft. Nadeel is dat je niet zo makkelijk meer kan overschakelen naar een andere teelt. De afzet gebeurt via telercoöperatie Oxin Growers.”

Liever niet spuiten

Biologisch is de standaard als het gaat om de bestrijding. Ferry: “Afgelopen jaar hoefden we geen enkele keer in te grijpen. Als het nodig is hebben we middelen achter de hand.” Drie jaar geleden, stapten ze, op advies van Erik Noordam van Van Iperen, over op biologie. Marcel: “Daar zijn we blij mee. Niemand wil graag spuiten. Het is duur en het komt ook nooit goed uit. Zie je vanavond wittevlieg, dan moet je eigenlijk meteen ingrijpen, maar morgen wil je weer plukken en dat kan dan niet.” Marcel: “We hebben bij deze teelt te maken met een andere markt. Snoeptomaatjes worden met name geconsumeerd door een jonger publiek en die willen vooral biologisch.” Ferry: “Zodra iemand je vraagt wat je doet en je vertelt dat je tomaten teelt, dan is de eerstvolgende vraag: biologisch? Dat leeft sterk in de markt.”
De inzet van biologie vraagt wel om een andere manier van denken. “Je moet zorgen dat je de problemen voor bent. Als je met de huidige middelen een probleem hebt, kom je er het hele jaar niet meer vanaf. Die middelen zijn niet sterk genoeg meer. Met biologie ben je meer preventief bezig. Tegen wittevlieg zetten we roofmijten uit. Die moeten we het hele jaar bijvoeren, anders gaan ze dood. Soms vraag je je wel eens af of we niet teveel uitzetten, maar het risico is te groot om dat uit te proberen. Bij biologie gaan we ervan uit: meer is beter.”

Tomatenvirus

Op hun hoede zijn ze voor het tomatenvirus ToBRFV. “Dat moet je buiten de deur zien te houden. Wij komen dan ook niet bij elkaar op de tuin. Ook wisselen we geen medewerkers uit. Dat is soms wel eens vervelend als het op de ene locatie rustig is en mensen vroeger naar huis gaan, terwijl het op de andere druk is. Maar we nemen geen enkel risico.” Ook de adviseurs van Van Iperen komen niet meer in de kas. Belangrijk is dat we veel scouten. Daar hebben we mensen intern voor opgeleid. Ferry: “Er moeten nu nieuwe ventilatoren opgehangen worden. Dat doen we ook helemaal zelf.”

Betrouwbaar

De inkoop van meststoffen en middelen gebeurt door Oxin Growers bij Van Iperen. Alleen de biologie kwam bij een ander vandaan. “Toen Erik Noordam met een aantrekkelijk aanbod kwam, zijn we overgestapt. Bij Van Iperen is de prijs scherp en het is een betrouwbaar bedrijf. Wat we bestellen is er eigenlijk altijd binnen 24 uur. Alles hebben ze op voorraad. Waar we nog steeds heel blij mee zijn, is het niveaumetingsysteem, waardoor je geen omkijken meer hebt naar de voorraad vloeibare meststoffen. Dat heeft voor heel veel rust in de bedrijfsvoering gezorgd.”