De organisatie van de Tuinbouw Ondernemersprijs heeft vier finalisten aangewezen die kans maken op de prestigieuze prijs. Veredelaar Antura in Bleiswijk, Dekker Chrysanten uit Hensbroek, orchideeënkweker Opti-flor in Monster en tomatenteler Wim Peters Kwekerijen uit Someren maken kans om de trofee aan hun palmares toe te voegen.

Michiel van Ginkel, voorzitter van de Stichting Tuinbouw Ondernemersprijs, bracht elk van de vier finalisten van hun nominatie op de hoogte via een verrassingsbezoek. Begin november bezoekt de jury de genomineerde bedrijven om een beter beeld te krijgen van de kandidaten.

Anthura

Anthura dankt haar finalistenstatus aan haar jarenlange focus op innovatieve en duurzame productontwikkeling. Hierdoor heeft het bedrijf inmiddels een zeer gevarieerd assortiment van kleurrijke rassen. Het familiebedrijf is uitgegroeid tot een expert in veredeling en vermeerdering van orchideeën levert als marktleider jonge planten in meer dan 70 landen over de hele wereld.

Dekker Chrysanten

De Stichting Tuinbouw Ondernemersprijs roemt Dekker Chrysanten als ‘een van de meest vooraanstaande chrysantenveredelaars- en vermeerderaars ter wereld’. Naast de productielocatie in Hensbroek heeft het bedrijf ook een filiaal voor de productie in Tanzania en verkoopkantoren in Nederland, Zuid-Afrika en Colombia. In Colombia en Zuid-Afrika staan bovendien testlocaties van de veredelaar, die door investeringen in de ontwikkeling van vernieuwde en succesvolle chrysantenrassen wereldwijd wordt gezien als trendsetter.

Opti-flor

Opti-flor teelt jaarlijks ruim 6 miljoen phalaenopsisplanten op basis van bijzondere, hoogwaardige en exclusieve teeltconcepten. Mede hierom staat het bedrijf bekend als creatieve en innovatieve trendsetter. Het familiebedrijf heeft een eigen R&D-afdeling met een sterke focus op de markt, om zo tot out-of-the-box innovaties te komen.

Wim Peters Kwekerijen

De nominatie van Wim Peters Kwekerijen hangt samen met de duurzame bedrijfsvoering van de ondernemer, die exclusieve tomatenrassen zoals Romatomaten produceert, teelt en verpakt. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van LED-belichting, waardoor jaarrond energiezuiniger en productiever geteeld wordt. Met een oppervlakte van 11 ha LED-belichting is het bedrijf koploper in Nederland.

Gemene deler

Op haar website geeft Stichting Tuinbouw Ondernemersprijs aan dat de finalisten met elkaar gemeen hebben dat ze met sterke en vernieuwende strategieën inspelen op de veranderende maatschappij. Volgens de organisatie achter de Tuinbouw Ondernemersprijs bewijzen de kandidaten dat duurzaamheid en gezonde verdienmodellen goed samengaan.

Uitreiking

Andere sterke punten zijn ‘inspanningen om (jong) talent aan de tuinbouw te binden’ en ‘een continue stroom aan innovaties en het zoeken naar samenwerking om als sector door te groeien.’ Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Tuinbouw op woensdag 9 januari 2019 maakt de jury de winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs prijsbekend. Eerder wonnen onder andere JUB Holland, Boomkwekerij Ebben en Florensis de award.

Bron en foto’s: Stichting Tuinbouw Ondernemersprijs.

Gerelateerd