De online tuinspecialist Bakker.com, die in februari failliet ging, maakt een doorstart. Via een nieuwe strategie wil het bedrijf zijn producten rechtstreeks van de kweker aan de consument gaan leveren. Doordat Bakker.com op deze wijze een aantal schakels uit de waardeketen overslaat, kan het de producten tegen scherpere prijzen bij consumenten leveren.

De doorstart wordt mogelijk gemaakt door een team van Nederlandse ondernemers, onder aanvoering van Martijn van Scherpenzeel van investeringsmaatschappij Globitas. Bovendien is er een belangrijke rol weggelegd voor een groep medewerkers die mede-eigenaar wordt.

Platform

De leiding van het nieuwe bedrijf ligt in handen van Erwin van Cooth. Hij wil van Bakker.com een platform maken waar andere e-commerce partijen en retailers groenproducten kunnen leveren aan hun klanten. “Deze partijen kunnen gebruikmaken van het platform en van onze expertise en tegelijk meeliften op een snelgroeiende online markt voor groenproducten”, zegt Van Cooth tegen Emerce. Ook worden leveranciers nauwer betrokken worden in het proces. Data, efficiency en outsourcing krijgen een belangrijke rol.

Complexe werkzaamheden

Erwin van Cooth noemt het inkopen en distribueren van kwalitatieve groenproducten aan consumenten zeer complex. “Helemaal op de schaal waarop Bakker.com het deed, dat opereerde in vrijwel alle landen van Europa. Met het nieuwe Bakker.com gaan we nauw samenwerken met andere e-commerce partijen en retailers”, kondigt Van Cooth aan. Naar verwachting is het bedrijf in de tweede helft van mei weer operationeel.

Geschiedenis van Bakker.com

Bakker.com, dat als Bakker Hillegom kort na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht, is groot geworden met de distributie van tuinproducten als bloembollen, bloemzaden en planten. Als postorderbedrijf leverde Bakker.com deze producten in 17 landen, daarmee was het het grootste postorderbedrijf in het groensegment van Europa. Op het toppunt had het bedrijf een omzet van 170 miljoen euro. Bij Bakker.com werkten vorig jaar nog 200 mensen, waarvan 130 in Nederland. Tenminste vijftig medewerkers maken de overstap naar het nieuwe bedrijf.

Bron: Emerce / Financieel Dagblad.

Gerelateerd