Het licht neemt nu weer snel toe, en bij schaduwplanten, zoals anthurium, moet daarom al weer flink worden geschermd. Met het toenemende licht is het de komende tijd qua schermen ‘finetunen’ hoe de scherminstellingen moeten zijn. Enerzijds wil je zoveel mogelijk licht toelaten om voldoende groei te krijgen, anderzijds moet je juist voorkomen dat te veel licht, een te hoge bladtemperatuur of een te lage luchtvochtigheid de groei belemmeren.

Klimaatgrafieken zijn een uitstekend hulpmiddel om te zien of de klimaatinstellingen goed zijn en kunnen goed gebruikt worden om deze instellingen te finetunen.
Bij snij-anthurium streven telers naar PAR-sommen van minimaal 8 tot 9 mol/m² per dag. In de afgelopen weken zijn dergelijke waarden echter nog bijna niet gehaald. Ook hogere PAR-sommen, van 10 tot 12 mol/m² per dag, zijn voor anthurium geen probleem, mits de planttemperatuur niet te hoog oploopt en het vochtdeficit niet te hoog wordt.

Huidmondjes sluiten

Loopt de bladtemperatuur te hoog op (meer dan 27ºC), dan sluiten de huidmondjes en kan de plant het licht niet meer benutten. Ook bij een te hoog vochtdeficit (meer dan 9 gram/kg) zullen de huidmondjes sluiten. Verder is uit onderzoek gebleken dat het lichtverzadigingspunt van een anthuriumblad op circa 400 µmol/m².s PAR-licht uitkomt. Hogere waarden leveren geen extra groei op, maar door onder andere opwarming van het blad vaak zelfs minder. Verder is gebleken, dat wanneer de huidmondjes eenmaal gesloten zijn het uren kan duren voordat ze weer opengaan. Zelfs onder gunstige omstandigheden.

Schermen en nevelen

Met meerdere schermdoeken, en vaak nog een (al-dan-niet) beweegbaar plastic folie, kun je het lichtniveau in de kas goed sturen. Hierbij moet je wel voorkomen dat de bladtemperatuur te hoog oploopt als gevolg van te veel licht. Verder zien we dat dan het PAR-licht snel te laag blijft voor optimale groei als het (zonne-) scherm te snel of te ver wordt gesloten.
Daarnaast kun je met een goede nevelinstallatie zowel de kastemperatuur als het vochtdeficit redelijk goed in de hand houden. Controleer in de komende weken regelmatig de klimaatgrafieken. Dan kun je de scherm-, bevochtigings- en luchtingsinstellingen dusdanig aanpassen, dat je zoveel mogelijk licht toelaat, zonder dat je qua bladtemperatuur, vochtdeficit of PAR-licht te hoog uitkomt.

Tekst: Gert Benders, Tuinbouwadviesbureau van der Ende