Royal FloraHolland en FloraXchange presenteerden woensdag 7 november de eerste versie van Floriday. Floriday is een wereldwijd, digitaal platform voor de sierteeltsector waarop kwekers hun producten in één keer op meerdere kanalen kunnen aanbieden. Een groep potplantenkwekers krijgt als eerste toegang tot Floriday, andere kwekers krijgen gefaseerd toegang voor het einde van het jaar.

De eerste versie van Floriday zorgt ervoor dat telers maar één keer hoeven in te loggen om producten via meerdere afzetkanalen zoals FloraXchange en FloraMondo aan te bieden. Dit maakt het werk direct makkelijker, minder tijdrovend en effectiever voor kwekers.

Klanten

Hoewel Floriday gericht is op kwekers, biedt het platform indirect ook voordelen voor klanten. Zij krijgen via FloraMondo en FloraXchange namelijk toegang tot een groter aanbod. Floriday sluit daarnaast beter aan op de processen van de kweker, waardoor de klant snel informatie krijgt over bijvoorbeeld de voortgang van zijn bestelling of orderafhandeling. Een ander voordeel is dat de randvoorwaarden en wensen van klanten in het aankoopproces op termijn beter ingericht kunnen worden via Floriday.

Basisversie

Met Floriday maken beide bedrijven werk van hun ambitie om samen met kwekers, klanten en andere spelers in de sector de wereldwijde handel in de sierteelt te versterken. “Floriday is nu een basisversie en bevat nog niet alle functionaliteiten” geeft Merel Prins, projectcoördinator bij FloraXchange aan. “Het is een systeem dat we eenvoudig kunnen uitbreiden. Daar is de techniek van het platform al op ingericht. Bijvoorbeeld door systemen aan te sluiten die kwekers nu al op de tuin gebruiken. Dit heeft als voordeel dat zij niet op twee plekken dezelfde informatie hoeven in te voeren.”

Koppeling handelskanalen

Gerhard van der Bijl, CDO van Royal FloraHolland, geeft aan dat Floriday nog meer mogelijkheden heeft tot uitbreidingen. “We kunnen ook nieuwe of bestaande handelskanalen van klanten aan Floriday koppelen. Kwekers kunnen daar vervolgens meteen gebruik van maken.” Floriday maakt daarmee ook de toegang tot internationale markten mogelijk en zorgt zo voor een toename van handel met verschillende spelers.

Samen doorontwikkelen

Van der Bijl: “Natuurlijk blijven we binnen Floriday ook doorontwikkelen om het werk van kwekers te vergemakkelijken. Denk daarbij aan het uitbreiden van de voorraad- en verkoopdata, het toevoegen van verbeterde hulpmiddelen voor het maken van productbeelden en het etiketteren op de tuin.”

Trade Fair

Van der Bijl presenteert Floriday op woensdag en donderdag aan het publiek tijdens de Royal FloraHolland Fair Trade. Op donderdag 9 en vrijdag 10 november presenteert Van der Bijl het platform om 8.00 uur aan de kwekers. Woensdag 8 november om 11.30 uur toonde Van der Bijl Floriday aan exporteurs. De CDO van Royal FloraHolland is zeer geïnteresseerd in de reacties van kwekers, exporteurs en softwareleveranciers tijdens de Trade Fair. “Ik hoor graag hun wensen en ideeën voor samenwerking, zodat we het werk op de tuin én in de hele sierteeltsector gezamenlijk kunnen vergemakkelijken.”

Beeld: Floriday