Inzetten op groen gas, waterstof, aardwarmte en CO2-opslag. Dat zijn, naast de productie van groene stroom, volgens de Koninklijke Vereniging van Gasfabrikanten in Nederland (KVGN) de beste opties om van aardgas af te komen. Zij schrijven dit in een rapport dat zij als advies aan minister Wiebes aanbieden.

De voorgestelde alternatieven van de KVGN zijn op zichzelf erg voorspelbaar, maar tonen ook aan dat er niet één vervanger is voor aardgas. De vier ‘maatregelen’ zijn volgens de KVGN nodig om de CO2-doelen in 2030 en 2050 te halen. Zij schrijft dit in haar rapport ‘Op weg naar CO2-neutraal in 2050′ waarin de potentie van alternatieven voor aardgas staan beschreven.

Aangeboden aan ministerie

Het eerste exemplaar van het rapport werd overhandigd aan Meindert Smallenbroek, directeur Warmte en Ondergrond van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Hij kreeg het rapport uit handen van directeuren Annie Krist van GasTerra en Peter Vermaat van Enexis. Smallenbroek beloofde het rapport te geven aan minister Wiebes van EZK en ‘relevante zaken zo spoedig mogelijk om te zetten in de afspraken voor het Klimaatakkoord’.

Routekaart opgesteld

Annie Krist: “De energiehuishouding in Nederland is aan grote veranderingen onderhevig. Daarom hebben we een routekaart samengesteld waarin we de rol van gas in de transitie analyseren. De conclusies in deze routekaart zijn gebaseerd op diverse onderzoeken en rapporten die de afgelopen tijd zijn gepubliceerd.” Krist noemt het rapport, dat is aangeboden namens de leden van KVGN, een ‘strijdplan voor een CO2-neutrale toekomst’.

Niet ‘van gas af’

De topvrouw van GasTerra benadrukt dat het doel voor 2050 niet is om ‘van gas af’ te gaan, maar wel om van het Groningse aardgas af te gaan. Dat kan volgens haar met duurzame gassen, zoals biogas en waterstof. De uitdaging is om de gasinfrastructuur in Nederland zo goed mogelijk passend te maken en te gebruiken voor de energietransitie richting 2050, zo vult Vermaat aan. Dat betekent dat de gasnetten er niet uit moeten, maar zullen worden vernieuwd, aldus Krist.

Zo laag mogelijke kosten

De gassector is bij haar visie uitgegaan van ‘het realiseren van klimaatdoelen met behoud van het huidige niveau van leveringszekerheid tegen zo laag mogelijke maatschappelijke kosten’, zo meldt KVGN. “De routekaart richt zich vooral op gebieden waarop de gassector een rol voor zichzelf ziet: de productie, het transport en de opslag van gassen als brandstof en grondstof. De kennis en kunde van de gassector kan – aangepast aan de veranderde omstandigheden – van waarde blijven voor die onderdelen van het energiesysteem waarvoor gasvormige energiedragers nodig blijven, ook in een steeds duurzamere energievoorziening.”

Studies en roadmaps

In het visiedocument staan volgens KVGN analyses die gemaakt zijn op basis van studies en roadmaps. De verwachtingen zijn gebaseerd op zowel technische als economische ontwikkelingen. De oplossing naar een CO2-neutrale energievoorziening van de energiesystemen die niet kunnen elektrificeren zal bestaan uit een combinatie van schone gassen en schone warmte. Het rapport
visiedocument van KVGN ‘Op weg naar CO2-neutraal in 2050’ is hier te downloaden.

Bron: KVGN





Gerelateerd