Met een opmerkelijke actie geeft Bunnik Plants uit Bleiswijk haar surplus aan groene kamerplanten een goede bestemming. Medewerkers van het bedrijf gaan van deur tot deur om zorginstellingen, mensen met cruciale beroepen en inwoners van de gemeente Lansingerland met gratis planten een hart onder de riem te steken. “We hebben al meer dan 25.000 planten uitgedeeld”, aldus woordvoerder Ciamo Jähnichen.

Een positieve noot is dat veel orders en acties gewoon doorlopen bij Bunnik Plants, ook in deze tijd. Maar zoals alle sierteeltbedrijven merken ze ook hier de gevolgen van de coronacrisis. Dit vraagt om tijdelijke oplossingen. Om de met veel zorg en liefde geteelde planten een voortijdig, roemloos einde te besparen, heeft de directie van deze Bleiswijkse handelskwekerij van de nood een deugd gemaakt. Onder het motto ‘Geen hand, maar een plant’ rijden enkele medewerkers af en aan om inwoners en zorginstellingen in de gemeente Lansingerland een gratis groen pretpakket te overhandigen in de vorm van een doos met meerdere planten, bloembollen en decoratiemateriaal.

750 dozen per dag

“We bezorgen dagelijks 700 tot 750 dozen met wisselende inhoud”, zegt woordvoerder Jähnichen. “We hebben tijdens deze actie binnen twee weken meer dan 25.000 planten weggegeven.”
De handelskwekerij hanteert al enige tijd de slogan ‘In elk huis een Bunnik Plant’. Op deze manier wordt die ambitie in elk geval binnen de eigen regio waargemaakt. “Niet zoals we dat graag zouden willen, maar we geven de planten liever weg dan dat ze blijven staan”, vervolgt de woordvoerder. “Het geeft een goed gevoel om mensen, vooral ouderen en mensen die hun waarde in deze crisis extra bewijzen, blij te kunnen maken. De enthousiaste reacties doen ons goed.”

Partners doen mee

Enkele partners van het bedrijf werken kosteloos mee aan de actie. Zo stelt TwinPack gratis dozen beschikbaar en worden de planten bezorgd met bestelbusjes van Tuincentrum de Driesprong en Bakkerij Ammerlaan. Goed voorbeeld doet kennelijk goed volgen. Jähnichen: “Door alle mooie initiatieven komt de sector positief onder de aandacht. Het brengt mensen dichter bij elkaar en dat geeft ons zelf ook een heel goed gevoel. Ik hoop dat meer collega’s die met hun planten of bloemen omhoog zitten, alsnog een goede bestemming kunnen vinden voor hun mooie producten.”

Tekst: Jan van Staalduinen