Sinds vorig jaar hangt bij Kwekerij de Lindenborg in Breda een speciale nevelinstallatie, die teler Twan Prinse niet alleen inzet voor klimaatbeheersing. Bij elke teeltwisseling wordt de installatie ook gebruikt voor het ontsmetten van de kas met waterstofperoxide. “Normaal kun je alleen aan het eind van het seizoen de kas desinfecteren, nu kan het ook eenvoudig tussen elke planting. En je bent niet afhankelijk van een loonwerker.”

De komkommerteelt wordt al enkele jaren geplaagd door het komkommerbontvirus en een optimale bedrijfshygiëne is bij de start van elk teeltseizoen cruciaal. Onderdeel van het jaarlijkse hygiëneprotocol is het foggen van de kas met een desinfectiemiddel, vaak waterstofperoxide, enkele dagen voor de start van de nieuwe teelt. Maar bij een tussentijdse teeltwisseling vindt meestal geen desinfectie plaats. Sinds vorig jaar hangt bij Twan Prinse op zijn 3 ha grote bedrijf een hogedruk nevelinstallatie, die hij naast klimaatbeheersing ook gebruikt voor desinfectiedoeleinden.

Eenvoudig klusje

Het vernevelen van waterstofperoxide: was dat uw eigen idee? Prinse: “Ja, ik denk dat ik daar de eerste teler in ben. Het komkommerbontvirus krijgen we maar niet onder de knie. Vier of vijf jaar geleden ben ik begonnen met schuimen voor desinfectie, met een spuitrobot. Dat werkte supergoed, maar dat is altijd aan het eind van de teelt. Van het komkommerbontvirus lig je weleens wakker, en dan ga je dingen bedenken. Tussen de teelten in heb je maar één nacht om dat te doen. Ik ben er vorige zomer mee begonnen en dat bevalt tot nu toe prima. Ik gebruik het ook aan het eind van het seizoen.”
Het vernevelen zelf is een eenvoudig klusje. Prinse gebruikt circa 100 liter waterstofperoxide per ha. Als de planten en medewerkers naar buiten zijn zet hij de nevelinstallatie 20 tot 30 minuten aan, met gesloten luchtramen. “Het werkt beter naarmate de kastemperatuur hoger is. Dan zie je de gewasresten en onkruidresten heel snel afsterven. De volgende morgen kan ik er gewoon weer in. Na de desinfectie moet je de leiding even naspoelen met water, zodat het systeem weer schoon is en je het weer kunt gebruiken voor de klimaatbeheersing.”

Uniform resultaat

De hogedruk nevelinstallatie is ontwikkeld door MJ-Tech en is uitgerust inclusief doseerpomp die een nauwkeurige hoeveelheid waterstofperoxide meedoseert. Deze specifieke toepassing van de nevelinstallatie gebeurt via hetzelfde roestvaststalen leidingwerk en nozzle units als die worden ingezet voor de klimaattechnische toepassing. Dankzij de desinfecterende eigenschappen van het middel heeft een teler meer grip op schadelijke micro-organismen en pathogenen, zoals het komkommerbontvirus. Tegelijkertijd zorgt deze stationaire oplossing ervoor dat het desinfectieprotocol ten allen tijde op dezelfde manier wordt nageleefd. Tijdens de menselijke schoonmaak kunnen er per ongeluk oppervlakken worden overgeslagen, aldus de leverancier.

Volledig in eigen hand

Prinse ziet geen verschil met het ‘traditionele’ foggen: “Ik denk dat het resultaat hetzelfde is. Je doet in ieder geval niets verkeerd. Nevel kruipt overal tussen, ook tussen de naden en onder de draingoot. Bij foggen gaat het ook goed, alleen is het zo dat ik dan iemand moet bellen die daar geen tijd of pas later tijd voor heeft. Dat is altijd afwachten. Nu heb ik het volledig zelf in de hand.”
Tot slot: “Tot nu toe heb ik alleen positieve ervaringen met het vernevelen. Ook voor de klimaatbeheersing werkt het systeem hartstikke goed. Dat heb ik afgekeken van de aardbeientelers in deze regio. Achteraf gezien had ik die installatie tien jaar eerder moeten ophangen. Nadelen van het systeem heb ik nog niet kunnen ontdekken. Maar stel me die vraag over tien jaar nog eens.”

Tekst: Mario Bentvelsen