Vetplantenkwekerij Amigo Plant heeft maar liefst tien verspreid liggende locaties van bij elkaar 20 ha in Nederland en 7 ha in Portugal. Hun groeiende bedrijvigheid rond Heerhugowaard botst met de verstedelijking van de regio. De ondernemers verkassen daarom deels naar een andere locatie, waar ze na sloop en nieuwbouw een moderne vestiging verkrijgen. Ook het neerhalen van een kas voor luxe woningbouw speelt hierin een rol.

Gerard van Langen is één brok energie en bruist van de ideeën: “Ik heb tien keer zo veel ideeën als tijd om ze uit te voeren.” Zijn vrouw Miranda is een stuk rustiger en staat hem op de achtergrond bij. Maar hun gezamenlijke creativiteit loopt wel als een rode draad door het hele bedrijf. Of het nu gaat om schilderingen in hun in Portugese stijl omgetoverde hoofdlocatie, nieuwe rassen en soorten of de ontwikkeling van het woningbouwproject.
Per 1 januari 2020 zijn hun kinderen Rob, Rick en Nicole mede-vennoot. Al eerder was medewerker Koen Beemsterboer, verantwoordelijk voor personeel en organisatie, als mede-vennoot aangesloten. “We hebben een mooi en dynamisch bedrijf, waar we ieder vanuit onze eigen achtergrond en verantwoordelijkheid aan bijdragen”, bevestigt dochter Nicole. Ze studeerde bedrijfskunde in Groningen en houdt zich bezig met de productbeschikbaarheid, planning en met de veredeling. Rob deed technische bedrijfskunde, is manager op een van de locaties en is specialist intern transport. Rick deed plantenteelt en doet nu de logistiek. Samen bieden ze werk aan meer dan 200 mensen: 125 in Nederland en 80 in Portugal.

Weg uit de dorpskern

Amigo Plant groeit hard. Dat heeft toenemende gevolgen voor de logistieke bewegingen van en naar het bedrijf. Voor de gewone handel zijn dat zo’n 20 vrachtwagens per dag. In piekperiodes zoals Pasen komen er nog eens 200 vrachtwagens in een week bij. “Alleen al voor de paashazen en potjes zijn er 80 zeecontainers nodig.” Dat past niet meer in de van oorsprong agrarische omgeving, die volgebouwd wordt met woonwijken. Toen ze zes jaar terug dockshelters bouwden, botsten ze met de lokale bevolking over het vrachtverkeer. Deze confrontatie zette de ondernemers aan het denken.
“Denken in oplossingen is ook ondernemen”, vindt Van Langen. Amigo Plant wil deels verhuizen naar glastuinbouwgebied Alton en pakt daar eigenhandig een stuk herstructurering op. Het bedrijf kocht er 15 ha grond plus een bestaande kas van 2,2 ha op nog eens 6,5 ha grond. “We beginnen met 7 ha nieuwbouw: 6 ha teelt en 1 ha voor de logistiek. Daarmee ontlasten we de bewoners bij de hoofdlocatie. Die blijft voornamelijk in gebruik voor de ontwikkeling van nieuwe soorten en wat productie.”

Verkoop, aankoop, nieuwbouw

Bij de nieuwbouw wordt rekening gehouden met de toekomstige eisen van 100% recirculatie. “De vloeren worden volledig dicht aangelegd. Bedrijven in Alton kunnen inpluggen op het warmtenet van huisvuilcentrale (HVC) uit Alkmaar. In het nieuw te bouwen bedrijf hebben we geen gasaansluiting meer. Succulenten zijn sowieso heel duurzaam. Ze hebben een heel lange levensduur bij de consument”, lacht Van Langen.
Het aangekochte bedrijf is een voormalig rozenbedrijf met een WKK en gas- en stroomaansluiting. Daarmee kan de vestiging ook dienen als back-up voor warmte van de nieuw te bouwen kassen. Dit is een vereiste van de verzekeraar.
Toen de broers Sol, eigenaar van het voormalige rozenbedrijf hem vroegen om hun bedrijf te kopen, zei Van Langen in eerste instantie nee, maar ging wel kijken. “Na vijf minuten kijken was ik om. Het was een modern rozenbedrijf, ingericht met een mobiel gotensysteem. In gedachten zag ik hoe onze eigen technische dienst deze om kon bouwen tot mobiele teelttafels, geschikt voor de productie van jonge planten. De eerste planten staan erin vanaf week 34. De rozentelers, die als geen ander de kas kennen en kunnen telen, zijn bedrijfsleider.”

Woningbouwproject

Even verderop ligt het recreatiebos Waarderhout met daarin een 3 ha grote kas van Amigo Plant. Om de nieuwbouw in Alton te kunnen realiseren heeft het bedrijf – als projectontwikkelaar – een plan bij de gemeente ingediend om hun bedrijf op deze locatie te slopen en in plaats daarvan woningbouw te realiseren. De gemeente stelt kwaliteitseisen aan de ontwikkeling van deze nieuwbouwlocatie met pakkende naam ‘Wonen in een boslandschap’.
We moeten aansluiten bij de gemeentelijk ambities, zoals natuur-inclusief bouwen, verduurzaming, en behouden en bevorderen van de biodiversiteit in het gebied.” Van Langen heeft een architectenbureau in de arm genomen om de plannen verder vorm te geven. Dochter Nicole en zoon Rob hebben de plannen gepresenteerd aan de lokale politiek. De gemeente is positief om op deze manier de verkeersoverlast en onveilige verkeerssituaties aan te pakken.

Veredeling

Vader en dochter zijn samen verantwoordelijk voor de veredeling en doen dit in samenwerking met twee partners: een veredelingsbedrijf en een hobbyist. De kruisingen gebeuren op drie locaties. “Alles komt naar hier. Wij doen de testen met deze planten en maken de keuzes. Het duurt ongeveer vijf tot zes jaar vanaf de eerste kruising totdat de planten in kleine aantallen op de markt komen. Doelen zijn minder uitval en minder ziektegevoelig als het gaat om de teeltfase. Voor de consumenten zijn we op zoek naar nieuwe vormen en kleuren en een langere levensduur. Het is belangrijk om je aan te passen en om je plaats en positie in de markt te versterken.”
De ondernemers hebben inmiddels kwekersrecht voor 38 soorten, waarvan een deel nog niet in productie is. Dat wil niet zeggen dat het sortiment om te telen ongebreideld groeit. “We vernieuwen vooral. Slechte en minder goede soorten vervangen we door betere.”

Portugal

De fascinatie voor Portugal ging verder dan de Portugese uitstraling van de hoofdlocatie.  Acht jaar geleden ging het echtpaar Van Langen, na wat voorwerk op internet, in Portugal op zoek naar een geschikte locatie. Op hun rondrit vonden ze een geschikt bedrijf in Cavaleiro, een klein plaatsje tegen de Algarve aan en 3 km uit de kust.
Ze gingen er samen aan de slag, kochten een oud bedrijf, knapten het op en ontwikkelden het tot een modern groot bedrijf. Nu is het een bedrijf van 7 ha dat werk biedt aan 80 mensen. “We werken met Portugese medewerkers; de dagelijkse leiding is in handen van twee Portugese managers. We bewortelen stekken, die uit Kenia afkomstig zijn en telen planten. De planten staan er tussen vijftien weken en een jaar.” Alle Van Langens zijn opgenomen in de lokale Portugese gemeenschap. “We voelen ons daar en hier thuis.”

Tekst en beeld: Marleen Arkesteijn