De nieuwe Schijf van Vijf adviseert een hogere groente- en fruitconsumptie. Maar de oude norm wordt nu al nauwelijks gehaald. Om gedragsverandering te bereiken moeten op verschillende momenten gerichte ‘nudges’ worden gegeven. Gemak, beschikbaarheid en variatie kunnen praktische barrières wegnemen, blijkt uit onderzoek van Wageningen UR en GroentenFruit Huis.

Vorige week presenteerde het Voedingscentrum de nieuwe `Schijf van Vijf’, gebaseerd op de richtlijnen van de Gezondheidsraad. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten stijgt naar 250 gram. Een goede ontwikkeling voor een gezonde maatschappij. Maar hoe? Nu eet slechts 4 tot 14 procent van de volwassenen de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit.

Barrières wegnemen

Onderzoek van Wageningen UR en het bedrijfsleven heeft aangetoond dat consumenten meer groenten en fruit eten als barrières worden weggenomen. Door producten gemakkelijker beschikbaar en aantrekkelijker te maken, maar ook door meer variatie in het aanbod en gemak. Zo heeft onderzoek in een grote restaurantketen aangetoond dat consumenten vanzelf meer groenten en minder vlees of vis eten als de verhouding op het bord anders is. “Consumenten hebben maar een klein duwtje in de rug nodig om meer groenten en fruit te eten. Als sector kunnen we hier op inspelen door te innoveren. De overheid kan helpen door samenwerking te stimuleren en samen met Wageningen UR kunnen we de beste methodes onderzoeken”, aldus Gert Mulder, directeur GroentenFruit Huis. De overheid kan als werkgever het goede voorbeeld geven door haar werknemers groenten en fruit aan te bieden.

Groente-TOP

Op 5 april organiseert de stichting `Food for better life style’ de Groente-TOP 2016. Hier presenteren vertegenwoordigers uit de gezondheidszorg en voedingstuinbouw hun `best practices’ die bijdragen aan een hogere consumptie van groenten en fruit. Ook worden dan de prijzen uitgereikt aan de winnaars van het beste Groente-idee om de groenteconsumptie te verhogen.

Foto: GroenteCongres/Leo Duijvestijn Photography.