We kunnen er niet omheen: alles draait om het coronavirus in deze dagen. Het raakt ons allemaal, zowel op het eigen bedrijf als in het sociale leven. Als zaadteler worden wij vooralsnog natuurlijk niet zo rampzalig geraakt als bloemen- en plantentelers. De impact zit voor ons vooral in nog strengere hygiëne nastreven en maatregelen tot afstand houden voor het personeel. Elke keer gaan we daarin een stapje verder. Tot nog toe zijn onze medewerkers gezond gebleven.

De persoonlijke gezondheid speelt een cruciale rol, in de mate waarin mensen getroffen worden door corona. Want wat blijkt: zeker 80% van de coronapatiënten die op de IC liggen hebben overgewicht. Volgens diverse deskundigen lijkt er een sterk verband te zijn tussen obesitas en het virus. Mensen die te zwaar zijn en al een slechte gezondheid hadden, lopen nu veel grotere kans te overlijden. Hoe zou het zijn, als al deze mensen er een veel gezondere leefstijl op na zouden houden en veel meer groenten zoals paprika, komkommer, tomaat, etc. hadden gegeten?

Want hoe ellendig de situatie ook is, daar ligt voor de glasgroentesector ook een kans. Of misschien moeten we het in deze tijd ‘een opdracht’ noemen. Als sector moeten we nog meer nadruk leggen op het belang van de gezonde producten die wij maken. Nu draait alles nog om het organiseren van voldoende IC-bedden. Maar als deze crisis straks voorbij is, mag de overheid van mij een gezonde levensstijl keihard stimuleren. Daarin kunnen onze gezonde versproducten een hoofdrol spelen. In die zin is het natuurlijk volkomen tegenstrijdig dat de BTW op voedsel, inclusief groenten en fruit, is verhoogd.

Laat de coronacrisis de aanleiding zijn om van deze dwaling af te stappen. Dat moet toch kunnen? Het stilzetten van de economie kost immers vele malen meer geld dan de belastingopbrengst uit die BTW-verhoging. Als er nu geen draagvlak komt voor het promoten van een gezonder eetpatroon, dan weet ik het ook niet meer.

Maikel van den Berg, zaadteler in Bleiswijk