Siberië, het glastuinbouwgebied in Limburg, breidt uit met ongeveer 55 hectare. Dat maakt projectontwikkelaar Wayland Developments bekend op haar website. De extra beschikbaar gekomen kavel ligt ten westen van het huidige kassengebied, dat onderdeel uitmaakt van de Greenport Venlo.

Glastuinbouwgebied Siberië maakt gebruik van het Cradle-2-Cradle principe. Thema’s als energie, water, groenstructuren en mobiliteit spelen hierdoor een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het kassengebied.

Erfpachtconstructie

De groei van het glastuinbouwgebied Siberië is mede mogelijk door het erfpachtbeleid van de Provincie Limburg. De constructie houdt in dat de Provincie de grond waarop een kas wordt gebouwd koopt en de grond vervolgens weer voor bepaalde tijd aan de ondernemer verpacht. Gedurende de looptijd van deze erfpachtconstructie kan de ondernemer de gronden van de Provincie kopen.

Duurzame energievoorzieningen

Commercieel directeur van Wayland Developments Arnaud van der Eijk is in zijn nopjes met de expansie van het bestaande glastuinbouwgebied: “Wij zijn blij met de uitbreiding, waarbij we ook een bio-energieinstallatie en de aanleg van een warmtenetwerk in het gebied hebben gerealiseerd. Hierdoor bieden we ondernemers de ruimte om op duurzame wijze hun gewassen te telen.”

Belangstelling

Van der Eijk geeft aan dat telers die geïnteresseerd zijn in de aankoop van een perceel snel moeten zijn. “We hebben al een paar interessante gesprekken gevoerd met glastuinbouw georiënteerde adviesbureaus, agrarische makelaars en geïnteresseerde ondernemers. Door de geschikte kavelmaten en de aanwezigheid van duurzame energievoorzieningen verwachten we de nog beschikbare nieuwe kavel van 55 hectare snel te verkopen.”

Bron en foto: Wayland Developments. 

Gerelateerd