De productie bij paprikateler Gemapa in Nevele, in de schaduw van Gent, ligt tot dusver 10 procent onder het gemiddelde. “Dat komt door het grauwe weer”, vertelt zaakvoerder Marc Lambrecht die desondanks niet te klagen heeft. Hij slaagt er dit jaar in ziektes buiten het bedrijf te houden en de paprika’s noteren goede prijzen.

“De gele paprika’s zijn erg goed geprijsd”, vertelt paprikateler Marc Lambrecht. In het Belgische Nevele baat hij samen met zijn vrouw Gerda en dochter Liesbeth een paprikakas uit van 8,7 hectare waarvan een gedeelte gevuld is met gele en een gedeelte met rode paprika’s. De rode paprika’s zijn iets minder geprijsd, maar ondanks de mindere productie dit jaar, ligt hij rond hetzelfde metergeld als vorig jaar.

Fusarium in andere regio’s

De mindere productie, die hij tot dusver inschat op tien procent, verklaart de teler vooral door het sombere weer en het uitblijven van de zon. “Dat begon al in het voorjaar en speelt nu weer. We hebben veel minder zonuren dan normaal”, vertelt de teler die nog tot eind oktober in productie is.
Dat de paprikaprijs op een goed niveau ligt, verklaart hij mede door ziekteproblemen in andere regio’s. “Ik heb gehoord dat er bijvoorbeeld in Amerika en Canada hele bedrijven zijn afgevallen door Fusarium problemen. Mogelijk is er daar nu meer vraag naar West-Europese paprika’s en ligt de prijs hoger dan normaal in deze periode van het jaar.”

Ziektedruk beheersen

Zelf is de teler er goed in geslaagd de ziektedruk te beheersen. “Wij hebben dit jaar eigenlijk nergens last van gehad, het meest nog van bladluis”, aldus Lambrecht die denkt dat zijn afgelegen ligging hier ook mee te maken heeft. “Binnen een straal van 10 kilometer zijn er hier geen glastuinbouwbedrijven waardoor bijvoorbeeld insecten minder makkelijk kunnen overvliegen.” De groene perzikluis bestrijdt hij preventief en succesvol via biologische bestrijding met Propylea en Aphidoletes.
In recente jaren was de Vlaming minder gelukkig met de ziektedruk. “Vorig jaar hadden we veel overlast van de zuidelijke groene stinkwants die toen waarschijnlijk met een partij jong plantmateriaal is overgekomen. Twee jaar geleden hadden we last van een hardnekkige variant van Fusarium. Het Vlaamse onderzoekscentrum ILVO heeft toen vastgesteld dat drie bedrijven op 100 kilometer van elkaar dezelfde variant van Fusarium hadden.”

Politieke onzekerheid

Ook op energiegebied heeft de teler alles volgens eigen zeggen goed onder controle. “Na de uitbraak van de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis maakte ik mij wel even zorgen, maar nu hebben we gas tot 2028 vastgelegd, waardoor we zeker tot die tijd veilig zitten.”
Het meeste zorgen maakt de ondernemer zich over het onvoorspelbare politieke klimaat. “Wie weet worden we binnenkort geconfronteerd met een CO₂-heffing. Dat zou een grote druk op ons bedrijf kunnen leggen.”
Het is de politieke onzekerheid, de maatschappelijke druk en de problemen met het vinden van personeel die volgens hem de glastuinders onder druk zet. “Ik weet zo drie gezinnen wiens kinderen om deze reden geen zin hadden om het bedrijf over te nemen.” Zelf heeft de ondernemer (63) met zijn dochter Liesbeth (38) wel een opvolgster in huis.

Tekst: Jerom Rozendaal