Peeters Hortensia’s in Zevenbergen oogst deze week de laatste snijhortensia’s. Eric Peeters kijkt terug op een goed seizoen. Zowel de teelt als de afzet verliep goed. “Het voorjaar was iets minder, maar het najaar maakte dat weer goed”, zegt Peters. “Door gestegen kosten staat het rendement wel wat meer onder druk.”
Op een oppervlakte van 32.000 m² glas, teelt Eric Peeters elf soorten hortensia’s. Het grootste deel is een koude kas, een aantal vroege soorten staan in de stookafdeling. Maar ook in de stookafdeling blijft het relatief koel. “Hortensia heeft gelukkig niet veel warmte nodig. De warmtevraag vullen we vooral in met de WKK. Dat is goed te doen. Ik verwacht volgend jaar geen grote veranderingen door de nieuwe manier van belastingheffing voor WKK. We moeten wel wat beter gaan kijken naar de verdeling van eigen gebruik en levering aan het net.”
Peeters is niet van plan om anders te gaan verwarmen. “We houden hetzelfde regime aan en we gaan niet over op een andere energiebron. We wachten tot het restwarmtenet van Moerdijk van de grond komt.”
Japanse trips
De teelt leverde geen problemen op dit seizoen. “In de zomer hadden we goed en groeizaam weer. Vorig jaar was het in juni koud en donker, nu bleef het gewas steeds mooi knoppen. Japanse trips kwam net als elk jaar wel weer voor. We hebben na augustus een paar keer chemisch moeten corrigeren, maar verder konden we het biologisch goed onder controle houden.”
Japanse trips is in de hortensiateelt een groeiend probleem, nu er steeds minder chemische middelen beschikbaar zijn. “De natuurlijke vijanden die er zijn, voldoen nog niet 100 procent. En er komen steeds nieuwe tripssoorten bij. Met alleen Montdorensis en Californicus krijgen we niet alles onder controle. Wat dat betreft is spint makkelijker te bestrijden met biologie.”
Arbeidsintensief
Hoewel energie niet overdreven zwaar drukt op de kostprijs, doet arbeid dat wel. Hortensia is een arbeidsintensieve teelt, waar weinig te automatiseren valt. Vooral de gestegen arbeidskosten zetten het rendement van de teelt onder druk. “Gelukkig was de prijsvorming goed dit seizoen, vooral na de zomer. Dat maakte de hogere kosten wat minder pijnlijk. Het voorjaar viel wel wat tegen en de witte hortensia’s brachten in de periode dat wij ze hadden niet altijd de prijs op die we voor ogen hadden. Misschien omdat er minder bruiloften zijn na de corona-inhaalslag. Aan de andere kant bleef de vraag vanuit hotels en de evenementenmarkt wel goed op peil. En in het najaar was de vraag in alle segmenten heel goed.”
Sorteermachine
Het sorteerproces heeft Peeters wel kunnen automatiseren. Met de IRISS-sorteermachine die het bedrijf drie jaar geleden aanschafte, is hij nog steeds erg tevreden. “Het bevalt heel goed. Die sorteert per uur zo’n 1.200 stelen automatisch op boldiameter en knipt ze vervolgens op lengte af. Het zorgt vooral voor arbeidsverlichting en uniformiteit. Bij handmatig op boldiameter sorteren zie je toch vaak verschillen, nu is alles gelijk. We besparen er niet zozeer arbeidsuren mee. Maar het is een stuk prettiger werken voor de medewerkers.”
Peeters was destijds de eerste hortensiateler die het apparaat aanschafte. Het is speciaal ontwikkeld voor hortensia’s. “Wij waren de eerste die de machine uittestte. Inmiddels zijn er zo’n 15 machines in gebruik bij hortensiatelers. Sommige hebben er meerdere staan.”
Hogedrukverneveling
Veel meer valt er voor nu niet te automatiseren of te robotiseren, denkt Peeters. “Daar is ons product te groot, exclusief en gevoelig voor. Het blijft toch een kwestie van handwerk. En dat wordt alleen maar duurder.” Wel investeerde hij recent in een hogedrukvernevelingsinstallatie. “Die wordt deze winter aangelegd. “Daarmee kunnen we wat koelen op warme dagen en het kan in het droge seizoen de scherpe randjes eraf halen. Ik verwacht er geen energiebesparing van, maar wel een beter product door een optimaler groeiklimaat. Ook het werkklimaat zal erdoor verbeteren.”
Tekst: Astrid Zoumpoulis, beeld: Judith Adriaansen