De coronapandemie die de wereld sinds begin 2020 in de greep houdt, heeft een enorme impact op het transport van goederen en de internationale grondstoffenhandel. Dit heeft ook effect op de beschikbaarheid van tuinbouwbenodigdheden. “Onze klanten mogen er zo min mogelijk van merken, ontzorgen is onze functie als wereldwijde leverancier en installateur.” Commercieel directeur Jan Schuttrups van Royal Brinkman legt uit hoe dit komt en hoe het bedrijf op de huidige situatie inspeelt.

Hoe is de schaarste aan grondstoffen ontstaan op de wereldmarkt?

“Het is deels een logistiek probleem door een tekort aan vrachtcapaciteit en deels zijn productielocaties tijdelijk stilgevallen, met name van olie gerelateerde producten waaronder kunststoffen.
Na de corona-uitbraak is de Chinese markt een tijdje ingezakt en dus ook veel vrachtvoer, waardoor er ook minder containers naar dat land voeren. Door dat tekort is de huurprijs van containers inmiddels gestegen van 2.000 naar 10.000 euro per stuk. Sommige producten zijn daardoor nu te duur om uit China of Oost-Azië te importeren. Doordat transport duurder is en het vervoer veel langer duurt, is de schaarste aan grondstoffen aangejaagd. Want doordat er minder beschikbaar is, gaan veel landen voorraden aanleggen. Inmiddels is de Chinese markt weer hard aangetrokken en dat zorgt ook weer voor onbalans.”

Bij welke producten zien jullie de grootste knelpunten?

“Het gaat vooral om producten gemaakt van kunststoffen zoals potten, trays en folies, meststoffen waarin grondstoffen als fosfaat, sulfaat en nitraat zitten en om producten waarin staal is verwerkt. Denk ook aan allerlei machines. Soms kan een machine niet geleverd worden, omdat er één onderdeel ontbreekt dat bijvoorbeeld uit China moet komen.”

Wat merkt een glastuinbouwbedrijf van deze situatie?

“Wat ons betreft zo min mogelijk. Telers hebben gewoon allerlei materialen en producten nodig op het juiste moment. Het is aan ons om daarvoor te zorgen, ook in deze situatie. Wel moeten we nu soms uitleggen dat de prijzen van sommige artikelen zijn gestegen. Daarvoor is wel begrip merken we, want iedereen heeft er last van. Neem bijvoorbeeld hogedraadhaken voor de tomatenteelt. Een eenvoudig maar voor de teelt essentieel product waarvan wij er jaarlijks 170 miljoen verkopen. Zowel de prijs van staal als van polypropyleen is gestegen, dus de productie hiervan wordt dubbel geraakt. Tel daar dan de extra transportkosten bij op. Maar telers moeten ze gewoon op tijd hebben. Beschikbaarheid is dan belangrijker dan de prijs.”

Hoe zijn jullie op de situatie ingesprongen?

“Wij zagen de schaarste al vroegtijdig aankomen. Al begin 2020 hebben we grootschalig ingekocht, om te beginnen de hygiëneproducten zoals handschoentjes. Toen hebben we een grote voorraad aangelegd en dat pakte goed uit. Ook zijn we gaan werken met meerdere leveranciers en met producenten dichter bij huis, in plaats van China in Europa en Turkije. Vorig voorjaar werden enkele meststoffen ook schaars, die hebben we tijdelijk moeten rantsoeneren om hamsteren te voorkomen. Gelukkig was dat maar kort, want dat wil je als bedrijf natuurlijk liever niet doen. We doen er alles aan om te kunnen blijven leveren.”

Lukt dat altijd?

“Ja, veelal wel. In 99 procent van de gevallen lukt ons dat. Soms moeten we een ander merk leveren, maar we streven altijd naar dezelfde kwaliteit. Wat helpt is dat we onze klanten vragen om eerder te bestellen, zodat we daar met onze voorraadvorming rekening mee kunnen houden. Achter de schermen is het extra druk voor ons, zeker omdat prijzen veel minder vastliggen. Dat maakt het voor de inkopers hectisch en onrustig. Maar onze klanten hoeven dat niet te merken. En mochten er tussentijdse prijsverhogingen zijn, dan communiceren we deze zo snel mogelijk.”

Wanneer komt aan deze schaarste een einde?

“Deze situatie is nog niet voorbij, er is geen peil op te trekken. We zien de rust ook nog niet terugkeren op de internationale grondstoffenmarkt. Het blijft voor ons dus nodig om extra alert te blijven en grotere voorraden aan te houden. Daarom hebben we ook externe distributieruimte gehuurd.”

Tekst: Koen van Wijk