Bij veel kassen is het niet rendabel om het dek machinaal te coaten of te krijten, vanwege de omvang, gootkwaliteit of ligging. Telers zijn dan aangewezen op handmatig aanbrengen. In de praktijk valt het niet mee om een kasdek gelijkmatig te bedekken, bovendien verdwijnt daarbij veel vloeistof in de sloot. Willem Poppe van Helderglas heeft een systeem ontwikkeld om schoner, nauwkeuriger en sneller handmatig te krijten.

“Ik vond het zonde dat er zoveel krijt naast het dek terecht komt en via de goten de sloot in loopt, bij het handmatig krijten van kassen. Het is kwalijk voor het milieu, maar het kost gewoon ook geld. Het verlies aan krijtmiddel kan oplopen tot 30%, dat scheelt heel wat emmers.”
Willem Poppe van Glasreinigingsbedrijf Helderglas uit Kapelle zocht een oplossing voor dit probleem. De uitkomst is een spuitlans die is bevestigd op een klein wieltje (formaat kinderfiets), waarmee hij al lopend over de kasgoot het dek gelijkmatig kan bespuiten. Aan de lans zitten aan weerzijden van de goot tien nozzles, van waaruit de vloeistof egaal over het glas wordt gespoten.

Egaler resultaat

“Omdat de krijtlaag onder hoge druk en van korte afstand op het dek wordt aangebracht, verwaait er weinig en is er geen spettervorming.” Het spuitresultaat met een vaste lans is daardoor veel egaler dan wanneer dit handmatig met een spuitpistool over het dek wordt gesproeid. Poppe: “In het laatste geval zijn er meestal veel plekken waar te weinig krijt of coating zit, of juist te veel. In elk geval gebruik je dan steevast te veel middel om voldoende dekking te krijgen, waarbij een flink deel in de goot druipt.” Bij handmatig spuiten is de afstand tussen spuitpistool en het glas vaak ook te groot, stelt hij.

Direct aan weerszijden van de goot krijten

Een ander voordeel van zijn rijdend systeem is dat hij direct aan weerszijden van de goot een hele kap kan krijten, waardoor het werk ongeveer tweemaal zo snel gaat. Poppe: “Ik hoop dat telers meer oog krijgen voor de verspilling die bij handmatig krijten of coaten vaak ontstaat. Er zijn immers nog heel wat glastuinbouwbedrijven waar machinaal krijten en coaten geen optie is, maar waar een goed en milieuvriendelijk resultaat wel gewenst is.

Meer info: Helderglas