“Brand is het grootste risico voor ons bedrijf”, vertelt Aad Dukker. “Daarom hebben wij een elektra inspectie laten doen.”

Aad Dukker werkt al sinds 1985 in de tomatenteelt. “Ik kwam in het bedrijf dat al vier generaties lang van mijn familie is. In 2019 zijn we gefuseerd met een ander teeltbedrijf. Samen staan we sterker. Bryte, waar ik mede-eigenaar van ben, is nu van een dusdanige omvang dat de continuïteit van de bedrijfsvoering voorlopig gegarandeerd is.” In totaal is het bedrijf veertig hectare groot, verdeeld over zeven locaties in het Westland en op Voorne Putten.

Ontwikkelingen in de markt

Wat de markt betreft, had Bryte de laatste jaren wind mee. Wie in de supermarkt langs het schap met tomaten loopt, kan kiezen uit zeker tien soorten. Smaak is steeds belangrijker geworden voor consumenten. “Wij focussen ons op de wat kleinere, smaakvolle tomaten”, vertelt Aad verder. De huidige gas- en elektriciteitsprijzen vormen wel een uitdaging. “Bij Bryte werden de kassen op een aantal van onze locaties belicht. Dat hebben we onder druk van de huidige prijzen afgebouwd.”

Om het risico zo klein mogelijk te houden voerden wij jaren geleden de elektra inspectie al in

Er zijn meer onzekerheden waar een bedrijf in de glas- en tuinbouwsector rekening mee moet houden. “Een storm waar glasschade door ontstaat is vervelend”, legt Aad uit. “Maar dat is goed verzekerbaar en het is eigenlijk altijd in een korte termijn weer opgelost. Een brand of kortsluiting heeft veel grotere impact. Dat is een ramp die al gauw niet meer te overzien is. En, als bijvoorbeeld de installatie die het water regelt uitvalt, is al na een dag de hele teelt verloren. Om het risico zo klein mogelijk te maken, hebben we jaren geleden een aantal maatregelen genomen. Van brandvertragende doeken tot het laten doen van een elektra inspectie.”

Goed dat elektra inspectie verplicht is

Aad staat er zeker achter dat de elektra inspectie verplicht is. Om de verzekeringskosten betaalbaar te houden. Maar hij ziet ook het voordeel dat tijdens de inspectie een heleboel zaken ondervangen worden, die anders serieuze gevolgen kunnen hebben. Tijdens de inspectie bij Bryte kwamen geen echt schrikbarende dingen naar voren. “Het meest verrassende deel? Een check met thermografiecamera. Van alle componenten zijn warmtefoto’s gemaakt. Als blijkt dat een component te warm is, dan is er iets aan de hand en moet het opgelost worden.”

De toekomst is klimaatneutraal

Om klimaatneutraal te kunnen werken, zijn nog wel wat aanpassingen nodig. “Het is nog een beetje zoeken naar de beste oplossingen”, geeft Aad toe. Maar dat er steeds maar meer techniek bij komt kijken, dat is zeker. “En dan is het belangrijk dat alles op de juiste manier geïnstalleerd, onderhouden en gecontroleerd wordt. Want risico’s proberen we zo veel mogelijk te managen. Daar ben je verantwoordelijk voor, als eigenaar van welk bedrijf dan ook.”

Meer weten?

Wilt u risico’s op het gebied van elektra ook beperken in uw bedrijf? Kijk op onze website voor meer tips.