Door de versmalling van het middelenpakket wordt de behoefte aan groene alternatieven bij glastuinbouwbedrijven steeds groter. Zo’n nieuw middel is een insecticide op basis van sinaasappelolie, dat dit jaar op de Nederlandse markt is toegelaten. Kwekerij De Poort in Haarsteeg heeft hiermee dit voorjaar positieve ervaringen opgedaan tegen wittevlieg. “Dit heeft zeker geholpen de plaag te onderdrukken”, vertelt bedrijfsleider Corné Kustermans.

“Zo op het einde van onze belichte teelt cherry trostomaten werd de druk van wittevlieg steeds groter. Dat werd veroorzaakt doordat we last hadden van de roofwants Nesidiocoris tenuis die de biologische bestrijding verstoorde”, vertelt Kustermans. Hij is bedrijfsleider op deze belichte locatie, een van de vijf bedrijven van De Naulanden Groep. Om de wittevlieg te onderdrukken zocht hij een alternatief middel, want een chemische ingreep wilde hij zo lang mogelijk uitstellen. “Er zijn bijna geen middelen en bovendien verstoort dat het biologisch evenwicht nog meer.”

Eerst als proef

Begin mei nam Kwekerij De Poort als een van de eerste tomatentelers de proef op de som met het gewasbeschermingsmiddel Oroganic. Dit middel op basis van sinaasappelolie van het bedrijf Oro Agri heeft sinds dit jaar een toelating op de Nederlandse markt voor de bedekte teelt van onder meer tomaat, paprika en komkommerachtigen.
Kustermans: “Eerst hebben we het als proef gespoten op een teeltoppervlak van 2.000 m2. Dat beviel goed en inmiddels hebben we het toegepast in de gehele belichte teelt van 5,4 ha. Onze ervaring is dat het bij zonnig weer als de wittevlieg het meest actief is direct werkt. Al is de werking wel eenmalig. Je ziet na een dag resultaat, maar het middel werkt niet na.”

Verstoord

Het resultaat na de eerste toepassing was dat vooral de volwassen exemplaren goed verstoord werden in hun voortplanting. “Je schakelt er een generatie mee uit”, legt de teler uit. “Maar je mag het slechts zes keer gebruiken per teeltcyclus. Later hebben we het middel weer ingezet in combinatie met insecticide Admiral en dat heeft zeker gezorgd dat de plaag is onderdrukt. Daarnaast is dit product heel goed om probleemhoeken met wittevlieg te corrigeren.”
Na de toepassing in de belichte teelt wil het bedrijf Oroganic ook gaan inzetten op de andere teeltlocaties. “Dit alternatieve middel draagt eraan bij dat we het gebruik van zwaardere chemische middelen zo lang mogelijk kunnen uitstellen.”

Nog onbekend

Volgens salesmanager Martien Melissant van de producent is de insecticide op basis van sinaasappelolie in andere delen van de wereld, al veel meer bekend. “In Zuid-Europa is het ook een zeer beproefd middel tegen schimmel in de druiventeelt. Maar veel Nederlandse telers hebben het product nog niet op het netvlies”, merkt hij. Met de recente toelating is de Nederlandse markt er heel laat bij. Dat draagt ook bij aan de onbekendheid, volgens hem. “Nu staat er ook alleen nog toelating tegen plaagdieren als spint, mijt, trips en bladluizen op het etiket, maar het mag nog niet tegen schimmel ingezet worden in Nederland.”
Toch heeft de Nederlandse tuinbouw belang bij een alternatief middel als dit, stelt Melissant. “De sector snakt naar groene middelen. Dit past hierin. Het is een natuurlijk middel, laat geen residu na omdat het direct na werking verdampt en het mag een dag voor de oogst ingezet worden.”

Tekst: Koen van Wijk